01.jpg

10 dolog, ami hangosabb egy Fujitsu klímánál

A klímaberendezéseket az utóbbi évtizedben rengeteg kritika érte a hangjuk miatt, az egyik leggyakoribb vásárlói kifogás/panasz: „Túl hangos.” Észérvekkel nehéz vitatkozni, ezért az iparág sem tette, helyette elkezdtek a gyártók sokkal inkább a készülékek zajkibocsátásra fókuszálni, halkabb készülékeket gyártani. Mi is így tettünk, ma pedig kifejezetten büszkék vagyunk Fujitsu klímáink zajszintjére. Majdnem minden hirdetésünkben lehet is találkozni verhetetlen érvrendszerünkkel, melyben azt ecseteljük, mennyire csendesek a légkondicionálóink. No de mihez képest? Megpróbáljuk egy kissé kontextusba helyezni.

Néhány dolog, ami hangosabb egy Fujitsu klímánál

A klímák műszaki paramétereit nézegetve találkozhatunk a hangnyomással és a hangteljesítménnyel. Mindkettő mértékegysége a dB, de a hangteljesítménynél magasabb, a hangnyomáshoz képest akár dupla értéket is találhatunk. A különbség oka leginkább a mérés helyéből fakad. A hangteljesítmény a zaj keletkezésének helyénél mért érték, esetünkben közvetlenül a klímánál. Ugyanez a zaj egy méterrel arrébb állva már halkabbnak tűnik, a szoba másik végéből pedig mintha ott sem lenne. A hangnyomás több tényezőtől függ, de a meghatározása során a készülék használatának módját veszik figyelembe, ezért ezt az értéket szokták feltüntetni zajszintként. Általánosságban 30 dB alatt egyáltalán nem zavaró mértékű zajról beszélünk, klímáink között pedig találhatunk akár 19 dB értékű berendezéseket is.

Így már egy fokkal jobban érthető a dolog, de viszonyításképpen összeszedtünk 10 olyan hangot, amely hangosabb egy Fujitsu klímánál.

 1. Felszálló géptől 25 méteres távolságra: 150 dB
 2. Láncfűrész: 120 dB
 3. Metallica koncert az 1. sorból: 110 dB

Eddig nem okoztunk meglepetést, de érdemes kiemelni, hogy a fenti értékek az emberi fül számára fájdalmas tartományban mozognak, bár időnként egy jó koncertélményért hajlandóak vagyunk bántani magunkat.

 1. Harley Davidson motor 35 méteres távolságból: 90 dB
 2. Komolyabb turmixgép: 80 dB
 3. TV vagy rádió: 70 dB

Itt még mindig nem esett le az állunk, de már megérkeztünk az emberi fül számára elviselhető tartományba, a TV esetében pedig már akár mindennapos zajszintről is beszélhetünk.

 1. Étteremben a háttérbeszélgetés zajszintje: 60 dB
 2. Madárcsiripelés: 45 dB
 3. Csendes vidéki átlagos zajszint: 30 dB
  Mindezt ki is mértük:
  A zajszintmérő 39 dB értéken áll

Itt már azért közeledünk a tűzhöz, jöjjön hát az utolsó zajszint, aminél még halkabbak vagyunk!

 1. Emberi suttogás: 20 dB

És igen, 19 dB értékkel itt foglalnak előkelő leghalkabb helyet a legcsendesebb Fujitsu klímák. Tehát ugyanabban a szobában állva előbb értjük meg két barátnő szupertitkos, suttogó eszmecseréjét, mint hogy észrevennénk a klímát. Taps!

Természetesen, ha korrektek szeretnénk maradni, akkor érdemes kiemelni egy olyan környezeti hangot, aminél még NEM vagyunk halkabbak, de természetesen dolgozunk rajta:

+1. Emberi légzés: 10 dB

Különösen csendes élményre vágyna? Íme két légkondi családunk, amit bátran ajánlunk:

 • ECO (LLC)
  Az ECO sorozatot azoknak ajánljuk, akik leginkább a klíma alapfunkcióit használják, de csendes, megbízható berendezést keresnek. Több információ, elérhető klímák és ajánlott kiskereskedelmi árak ITT.
 • COMPACT (LM)
  A COMPACT sorozatot azoknak ajánljuk, akik a magas hatékonyság és kedvező ár kombinációját keresik. A COMPACT termékek rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, melyeknek köszönhetően a berendezések biztosítják a gazdaságos működést és a legtöbb kényelmi funkciót. Stílusos kialakítás – megbízható és energiatakarékos működés. Több információ, elérhető klímák és ajánlott kiskereskedelmi árak ITT.

Kapcsolódó cikkek