01.jpg

Valóban sokat fogyaszt egy klíma? Hogyan csökkentsük? Lerántjuk a leplet!

Kételkedik, hogy érdemes-e beruházni egy klímára? Fél, hogy megdobja az áramfogyasztást? Keresi a legenergiatakarékosabb berendezést? Nem meri hosszan üzemeltetni, mert tart a hónap végi ELMŰ borítéktól? A rémtörténeteket elegánsan ignorálva megpróbáltuk összegyűjteni azokat a tippeket, amivel csökkentheti a légkondi áramfogyasztását, illetve igyekszünk segítséget nyújtani abban is, hogy milyen funkciókkal ellátott berendezést érdemes abban az esetben választania, ha igazán energiatakarékos megoldás szeretne.

Egy klíma áramot fogyaszt. Ez tény. Elkerülni nem lehet, viszont bizonyos kényelmi funkciókkal lehet csökkenteni és optimalizálni a fogyasztást. Ezekből egy rövid válogatás alább.

megtakaritas

1. Gazdaságos üzemmód

Érdemes olyan klímát választani, amely már alapjáraton rendelkezik gazdaságos üzemmóddal. Ilyenkor a vezérlőegység automatikusan változtatja a termosztátbeállítást az aktuális hőmérséklet függvényében, hogy elkerülje a felesleges hűtést/fűtést. Magyarán nem kell folyamatosan a kapcsolóért ugrálni, és pánikba esve optimalizálni klíma erősségét (ezáltal pedig az áramfogyasztást is persze), amikor mondjuk késő délután magától is elkezd néhány fokot csökkenni a hőmérséklet.

ECO (LLC) sorozatunkat pont azok számára terveztük, akik alacsony áron szeretnének egy megbízható és csendes klímaberendezést. Természetesen a fenntartási költségeknél is elsődleges szempont volt, hogy minél alacsonyabban tartsuk, így egy profi, gazdaságos üzemmóddal is felszereltük. Több információ ITT.

Gazdaságos üzemmód hiányában sem lehetetlen csökkenteni a fogyasztáson, azonban itt észnél kell lenni, célszerűen a klíma erősségét manuálisan kell mindig az adott hőmérséklethez igazítani.

2. Éjszakai üzemmód

A nyári kánikulában bőven előfordulnak olyan hetek, amikor bizony éjszaka se megy 25 fok alá a hőmérséklet. Nincs viszont annál rosszabb, amikor álmatlanul fetrengve szenvedünk a hőségben, ezáltal akár a másnapi teljesítményünket is kockáztatva. Ilyen esetekben örök kérdés, hogy menjen-e éjszaka a klíma, mivel hangos, sokat fogyaszt, illetve lehet, hogy egy ponton túl már feleslegesen teszi mindezt, hiszen az igazak álmát alusszuk. Ilyenkor jól jön a háznál egy éjszakai üzemmód, amely extra csendes, illetve energiatakarékosságban is verhetetlen.

ECO (LLC) sorozatunk pedig nem csak gazdaságos, hanem éjszakai üzemmóddal is fel van szerelve, miközben továbbra is kedvező áron beszerelhető. Ha valaki esetleg az előző pont után még tudta meg türtőztetni, és nem kattintott vadul a több információ gombra, annak emlékeztetőként: ITT található több információ az ECO sorozatról.

Mi történik, ha nincs éjszakai üzemmód egy klímán? Be lehet állítani az erősséget egy alacsonyabb szintre, bízva abban, hogy éjszaka legalább a beáramló nap erejét nem kell túlhűteni. Profi megoldás? Nem. Csökkenti a fogyasztást valamennyire? Mindenképpen.

3. Mozgásérzékelő

0-24-ben kell futnia a klímának amikor otthon vagyunk? Nyilván nem, hiszen lehetnek olyan időszakok, amikor akár órákig nem tartózkodunk az adott szobában, így gyakran feleslegesen üzemel a berendezés. A mozgásérzékelő rendszerünk észreveszi, ha nem tartózkodik a helyiségben, és lecsökkenti a készülék teljesítményét. Fontos kiemelni, hogy nem áll le teljesen, tartva ezzel egy alap hűtési szintet. Ha visszatérsz a helyiségbe, a berendezés ismét visszaáll az eredetileg beállított üzemmódra.

Melyik modellünk képes ilyen mágiára? Több is, de kiemelten például a NOCRIAX sorozat a Fujitsu klíma zászlós hajója. Különlegessége a két oldalán elhelyezkedő légvető ventilátor, amely a helyiségben tartózkodók maximális komfortérzetét segíti elő hűtés és fűtés üzemmódban egyaránt. Rengeteg extra kényelmi funkcióval pakoltunk bele (csodálkozunk is, hogy ennyi minden elfér a dobozban), bővebb információ ITT.

Mozgásérzékelő nélkül is lehet természetesen némileg javítani a fogyasztáson. Amikor tudjuk, hogy hosszabb időre kimegyünk az adott helyiségből, célszerű visszavennünk a klíma teljesítményéből. Természetesen nem lesz annyira optimális a fogyasztás, mintha egy automatizált rendszer tenné helyettünk mindezt, de nap végén így is szemmel láthatóan csökkenthető a szolgáltató számláján szereplő összeg.

4. Időzítés

Tegyük fel, hogy egész nap nem nincsen otthon, de mégse szeretne szaunára hazaérkezni. Ilyenkor jól jön a háznál egy időzítő, amellyel be lehet állítani, hogy hazaérve kellemes hőmérséklet várja. Nem is magyarázzuk túl, magáért beszél a dolog előnye.

Ajánljuk itt COMPACT (LM) sorozatunkat, amely rendelkezik azokkal a tulajdonságokkal, melyeknek köszönhetően a berendezések biztosítják a gazdaságos működést és a legtöbb kényelmi funkciót. Az már csak ráadás, hogy jó is néz ki. Bővebb infó ITT.

Mi a helyzet, ha nincs időzítő? Még annak is lesz nyoma a villanyszámlán, ha a lehető legkisebb teljesítményen fut a klíma egész nap, ezért ezt semmiképpen sem ajánljuk. Egy hajnali keresztszellőztetés után viszont le lehet engedni a redőnyöket, be lehet csukni a nyílászárókat, így azért korlátozható a szoba melegedése. Esetleg mindezt az ECO (LLC) sorozatunkban is elérhető „Powerful” üzemmódjával kombinálva, hazaérkezéskor gyorsan be lehet hűteni a szobát. A speciális üzemmód használata lehetővé teszi a kívánt hőmérséklet lehető leggyorsabb elérését maximális ventilátor fokozattal és maximális kompresszor fordulattal működve.

Csak néhány tippet szedtünk össze, de a lehetőségek végtelenek. A legegyszerűbb, hogy felhívja az egyik klímaszerelő partnerünket, jelzi neki, hogy különösen energiatakarékos rendszert szeretne, a végeredményben pedig nem fog csalódni. Partnereink ITT.

Kapcsolódó cikkek