Mobil klíma

A mobil klíma az a gép, amelyet a légkondicionálás szokásba jövésének első hullámának nevezhetünk, viszont a lépcsőzetesen alakuló technológia folyamatosan  kiszorítja a piacról, pedig annak ellenére hogy sok területen a mai napig megfelelő hatásfokkal lehet őket igénybe venni.

Nyilvánvalóan nélkülözhetetlen tudni, hogy mobil klíma és mobil klíma között is hatalmas különbségek tapasztalhatóak, amelyek érintik mind a készülék energiafogyasztását, mind a hatásfokát. A modernebb, úgynevezett split klíma rendszerekkel nehezen,bajosan vagy sehogy sem vehetik fel a versenyt, mégis előfordulnak olyan helyzetek, amikor érdemes elgondolkozni a megvásárlásukon.

A szerkezet egyik legfőbb előnye a könnyű szállíthatóság, a modellek jellemzően kerekekkel vannak felszerelve, így egyetlen ember is könnyedén képes szobáról-szobára mozgatni a berendezést. Használata először is speciális helységekben, például tetőterekben, pincékben ajánlott, tehát olyan helyeken, ahol nincs szükség folyamatosan vagy éppen rendszeresen a légkondicionálásra. Szintúgy jól működhetnek kisebb rendelőkben, műhelyekben, eseti rendezvények zárt helyszínein, ahol pusztán a legmelegebb (vagy hűsebb) napokon kapcsolják be. Olyan lakásokban, irodákban azonban, ahol egész nyáron ajánlott a klimatizálás már érdemesebb a split klíma beszerzése, hiszen ezek beszerelése után több funkció is elérhető, azonkívül a split készülékek komolyabb hatásfokkal dolgoznak.

A mobil klíma egyéb jellemző fölénye ugyancsak a kialakításából fakad, méghozzá, hogy nem szükséges a szakértő a beüzemeléséhez, mivel a beépítés feleslegessé válik. Ennek hála az ilyen berendezések villámgyorsan igénybe vehetőek, alkalmas autó esetén akár a vakációkra és fesztiválokra is elfuvarozhatók.

Értelemszerűen ezek a gépezetek kétségtelenül nem csak a levegő hűtésére vehetők igénybe, hanem fűtésre is. Ez úgyszintén hasznavehető sajátosság, elsősorban a legdermesztőbb időben, illetőleg olyan szobákban, ahol nincs fűtés, ám ideiglenesen pótolhatatlan lenne. Azonban a fűtőtestek, vagy a komolyabb légkondicionálók rendeltetését nem vehetik át, arra igazán eszményiek lehetnek, hogy pár órára kellemes meleggé tegyék a levegőt az autóparkolóban illetve éppen a műhelyben.

A kialakításnak ellenben nem csupán előnye, hanem hátulütője is létezik, ami abból kínálkozik, hogy a klímák központját adó kompresszorok és ventilátorok zúgást adnak ki üzemelés közben, ami éjjel a hálószobában tetemes gondot okozhat. Igaz, a korszerűbb mobil klímák már sokat alakultak ebben a tekintetben is, a split klíma fejlesztésével azonban teljesült, hogy a kompresszor egy távoli, külső színtérre került, ezzel a mobil klímák nem képesek versengeni. További baj abból adódik, hogy noha nincs kültéri egysége, mégis csak nélkülözhetetlen valamilyen érintkezés a külvilággal. Ezt úgy lehet legkönnyebben megoldani, hogy egy falba fúrt lyukon keresztül vezetjük ki a gépezet csövét, ámde ebben az esetben nemcsak kifelé ömlik a hő, hanem a levegőcserélés mintájára funkcionáló rendszer miatt szüntelenül érkezik is.

A mobil klíma mindent összevetve általánosságban olyankor pompás választás, ha nem egy egész épületet, egy emeletet, hanem egy-egy szobát kell pusztán hűteni, esetleg fűteni. A nyár legforróbb napjain tűrhetetlen a forróság a padlástérben, télen azonban nélkülözhetetlen lenne valamilyen hőforrásra a gépkocsiszínben?

Ezekben az esetekben kívánatos átgondolni a nehézség nélkül mozgatható és megfelelő hatásfokkal működő mobil gépek vásárlását, abban az esetben, ha szüntelenül klimatizálni kívánja az épületét, kiaknázva az újszerű légszűrők adta lehetőségeket, akkor tanácsosabb egy állandó, de komolyabb hatékonyságú és elenyészőbb energiát fogyasztó split klímában gondolkodni.