A mobilklíma-jelenség

A mobil klíma az a készülék, amit a légkondik elterjedésének egyik első lépésének nevezhetünk.

  1. Megfogalmazódik bennünk, hogy nem bírjuk a hőséget, kell egy klíma!
  2. Elkezdünk nézelődni a neten és esetleg elcsodálkozunk az árakon és a nem mobil klímák szinte zavarba ejtő kínálatán. Látjuk, hogy szerelő kell hozzá, macerásnak tűnik az egész, pedig gyors megoldást akarunk.
  3. Ekkor találnak ránk a mobil klíma hirdetések és üt szöget a fejünkbe, miért is ne?

Mobil klíma és mobil klíma között is vannak különbségek, – akár energiafogyasztásban, hatásfokban, funkciókban – de jóval egyszerűbb és átláthatóbb a választék, könnyebb a választás. Mobil klímát nem is 10 évre vesz az ember, hanem egyszerűen csak azonnal, arra a pár nyári napra, hétre.

Nem bírjuk a hőséget, kell egy klíma!

A mobil klíma előnyei – vannak ilyenek

A szerkezet egyik legfőbb előnye a könnyű szállíthatóság. A modellek jellemzően kerekekkel vannak felszerelve, így egyetlen ember is könnyedén képes szobáról-szobára mozgatni őket. Használatuk akkor ajánlott, ha nincs szükség folyamatosan vagy rendszeresen a légkondicionálásra. Jól működhetnek kisebb rendelőkben, műhelyekben, eseti rendezvények zárt helyszínein, a tetőtéri lakások emeletén, ahol pusztán a legmelegebb (vagy hűsebb) napokon kapcsolják be őket. Olyan lakásokban, irodákban azonban, ahol egész nyáron ajánlott a klimatizálás már érdemesebb a split klíma beszerzése, hiszen ezek beszerelése után több funkció is elérhető, azonkívül a split készülékek komolyabb hatásfokkal dolgoznak. Ezekkel a rendszerekkel a mobil klímák sehogy sem vehetik fel a versenyt, mégis előfordulnak olyan helyzetek, amikor érdemes elgondolkozni a megvásárlásukon.

A mobil klíma egyik jellemző előnye ugyancsak a kialakításából fakad, méghozzá, hogy nem szükséges a szakértő a beüzemeléséhez, mivel nem kell beépíteni, csak bedugni a konnektorba és kivezetni a meleg levegőt szállító csövet. Ennek hála az ilyen berendezések villámgyorsan igénybe vehetők, alkalmas autó esetén akár a vakációkra és fesztiválokra is elfuvarozhatók.

Mint klímák, ezek a készülékek sem csak a levegő hűtésére vehetők igénybe, hanem fűtésre és párátlanításra is. Ez szintén hasznos tulajdonság, olyan szobákban, ahol nincs fűtés, ám ideiglenesen szükséges lenne. A fűtőtestek vagy a komolyabb légkondicionálók szerepét nem vehetik át, arra azonban alkalmasak, hogy pár órára kellemes meleggé tegyék a levegőt a garázsban vagy a műhelyben.

…és a mobil klíma hátrányai?

A kialakításnak nem csak előnye, hanem hátulütője is létezik, amivel megosztja a közönséget. A klímák központját adó kompresszorok és ventilátorok zúgnak üzemelés közben, ami zavaró lehet, mikor órákon át hallgatni kell. Akár fáraszthatja is az embert az intenzív háttérzaj, lassíthatja a munkát, ronthatja a koncentráló képességet. Lényeg a lényeg, közvetlen közelből hallgatni hangos. Ahogy a split klímák esetében, itt is fel kell tüntetni a zajszintet. Cikkünk írásakor jellemzően 50-70 dB(A) zajszinttel lehet klímákat vásárolni, ami egy split klíma kültéri egységénél hangosabb zajforrás a helyiségben, ahol tartózkodunk.

zaj

További baj abból adódik, hogy noha nincs kültéri egysége, a hűtési körben természetesen ez a készülék is állít elő meleget, amit ki kell vezetnünk. Ezt úgy lehet legkönnyebben megoldani, hogy az ablakon keresztül vezetjük ki a gépezet csövét, ámde ebben az esetben nemcsak kifelé ömlik a hő, hanem befelé is. Allergiás embereknek ez igazi kínzás lehet. Másik megoldás a falon keresztül kivezetett cső, de ez esetben ugyanúgy fúrunk-faragunk a lakásban, mint split klímánál.

Ahogy más klímáknál is, itt is jelentkezik a huzat hatás, az egyszerűbb alkalmazott légterelési megoldások miatt.

A mobil klíma mindent összevetve olyankor jó választás, ha nem egy egész épületet, egy emeletet, hanem egy-egy szobát kell ideiglenesen hűteni, esetleg fűteni. A nyár legforróbb napjain tűrhetetlen a forróság a padlástérben, télen azonban nélkülözhetetlen lenne valamilyen hőforrásra a gépkocsiszínben? Ezekben az esetekben kívánatos átgondolni a nehézség nélkül mozgatható és megfelelő hatásfokkal működő mobil klímák vásárlását.

Ha nem ideiglenes megoldást keres, akkor tanácsosabb egy állandó, de komolyabb hatékonyságú és kevesebb energiát fogyasztó split klímában gondolkodni.

Klímára váltana, és jól jönne egy kis segítség a választásban? Klímaválasztó ITT.

Szakemberhez fordulna segítségért? Partnereink elérhetőek ITT