Klíma karbantartás

A tikkasztó nyári melegben nehezen elképzelhető a kellemes belső mikroklíma anélkül, hogy ne állna rendelkezésünkre klímaberendezés, legyen szó otthonokról, irodákról vagy közösségi terekről. Mielőtt azonban azt gondolná, hogy elegendő a beszerzés, és utána nem igényel semmilyen odafigyelést a készülék, érdemes tudnia, hogy a klíma karbantartás legalább olyan fontos, mint a megbízható márka választása. Miért is javasolt rendszeresen odafigyelni a klíma karbantartási teendőire? Ha egészségesen szeretnénk használni készülékünket, valamint elkerülnénk a magas villanyszámlákat, akkor nem mehetünk el a téma mellett.

klima karbantartas

Klíma tisztítás házilag és szakemberrel

A berendezés kintről rengeteg baktériumot, port szív magába, amelyeket valahogy meg kell szűrnie a rendszernek. Ehhez kiváló minőségű szűrők állnak ma már rendelkezésünkre, ám a lerakódott szennyeződéseket időről-időre el kell távolítani és a karbantartás alkalmával fertőtleníteni kell a hőcserélő hűtőbordáit is. Vegyszerrel le kell fertőtleníteni a kondenzvíz tálcát is, mert elszaporodhatnak benne a baktériumok, gombák. Nem jutna azonnal eszünkbe, de bizony a kültéri egységet is meg kell tisztítani, hisz a beltérinél jóval több porral érintkezik. Az eltömődött szűrők terhelik a berendezést és megnőhet a fogyasztása.

A fokozott tisztításnak és fertőtlenítésnek komoly egészségügyi okai is vannak. Kb. 3 évtizede fedeztek fel egy új baktériumot, amely a tüdőgyulladáshoz hasonló tüneteket produkál, és fő búvóhelye az elhanyagolt klímaberendezésekben és csaptelepekben van. Leginkább az idősekre, a dohányzókra, és a tüdőbetegekre, legyengült immunrendszerűekre jelent veszélyt. Tünetei: magas láz, izomfájdalom, száraz köhögés, nehézlégzés hasmenés, tudatzavar. A baktériumok a beporlasztott vízben is szaporodnak, megfertőzve egyben a levegőt is. A klímatisztítás fontossága az allergiában szenvedőknek is fontos, mert a klímaberendezés által megkevert levegő ront az allergiás betegek állapotán. Előzze meg odafigyeléssel a baktériumok, penészgombák elszaporodását, és az általuk jelentett egészségügyi kockázatot! A beltéri klíma tisztítási feladatait részben elvégezheti klímatisztító spray és portalanítás segítségével, ill. például a Fujitsu Nocria-X öntisztító funkciójának használatával. A kültéri egységet azonban egyáltalán nem ajánlott házilag tisztítani!

kornyezettudatossag

Klíma karbantartás – nem csak klíma tisztítás!

Ám a karbantartás nem csupán takarításból áll, hanem a rendszer helyes működésének ellenőrzéséből is. A gáztöltetet rendszeresen ellenőrizni kell. Bár a klímaberendezések elvileg zárt rendszerben működnek, a tapasztalat azt mutatja, hogy a szerelés során az illesztéseknél rendszerint marad annyi légrés, ami az évek alatt már eredményezhet teljesítmény csökkenést. Fontos tudni, hogy ez nem konstrukciós hiba, márkától és minőségtől függetlenül bármelyik készüléknél jelentkezhet, és helyileg szükséges javítani. Egyrészt, mert ellenkező esetben a klíma hatásfoka csökken és nagyobb energiaráfordítás mellett sem érhető el az optimális hűtés, másrészt ki kell deríteni, hol szökik a gáz és kijavítani a hibát. Napjaink szigorodó környezetvédelmi előírásaival a légkondicionálókban használt különféle gázok, mint R32 vagy R410 már csak kvóta előírások alapján használhatók fel és a hűtőközegek választéka és ára rendkívül dinamikusan változik. Mind a szerelő, mind a tulajdonos elemi érdeke, hogy az esetleges szivárgásra időben fény derüljön és minimális hűtőközeg utántöltéssel megoldható legyen a probléma.

Klímaválasztó ITT.

Klímára váltana, és keres valakit, aki segít választani és beszereli? Esetleg csak klímaszerelőre van szüksége? Partnereink elérhetőek ITT