Segítség! Milyen klímát vegyek?

Az elmúlt évtizedekben – kevés kivételtől eltekintve – egyre forróbbak, s egyre hosszabbak a nyarak. Többnyire hirtelen köszönt be a kánikula, sokszor már tavasz végén, s akkor döbbenünk rá, hogy ezt már nem lehet klíma nélkül kibírni. Időben szólunk: újra lesz nyár, újra lesz kánikula, újra mérgelődni fogunk, ha nem gondolkodunk időben. Még nincs késő, ha eddig minden évben megfogadta a kánikula beköszöntével, hogy klímát szereltet otthonába, akkor idén időben érkezik a segítség. Felmerült már önben a kérdés: Milyen klímát vegyek? Mi most segítünk választani!

milyen klimat vegyek

Milyen legyen a klíma hűtőteljesítménye

Ezt inkább bízza szakemberre, a helytelen számolás sok kánikulai napját keserítheti meg. A szükséges teljesítményt a helyiség mérete és más tényezők ismeretében állapítják meg. A megfelelő teljesítmény nem csak a helyiség, hanem az üvegfelületek méretétől is függ, valamint a szigetelés minőségétől, és az épület fekvésétől is. Ha a klíma teljesítményét alulméretezzük, a berendezés nem fogja jól lehűteni az adott teret, és az áramfogyasztás is megemelkedik a folyamatos üzemmód miatt. Ugyanezért a klíma is hamarabb tönkre fog menni. A túl „erős” klíma pedig állandóan kikapcsolhat, pillanatok alatt elvégezve a dolgát.

Milyen klíma elhelyezési lehetőségek vannak

Falra, mennyezetre, padlóra szerelhető vagy az álmennyezetben megbújó készüléket szeretne inkább? Padlásszobája van, nem fér el pl. egy 115 cm széles LM oldalfali klíma készülék a függőleges fal tetejénél? A megoldás lehet keskenyebb, például a 79 cm széles ECO sorozat KL tagja vagy padlóra állítható készülék. Csak azt tudja, hogy nincs álmennyezet, de a falon, a mennyezeten vagy a padlón Önnek pont ugyanolyan jó lenne a klíma? Semmi gond, a készülékek funkciói mentén is tud majd dönteni. Aktuális áttekintő táblázatukat megtekintheti itt. Az elhelyezhetőség és az ár szoros kapcsolatban állnak. Egy bonyolultabb rendszer többe kerülhet, egy közkedvelt oldalfali konstrukció kedvezőbb áron elérhetővé válhat.

Mennyibe kerül a klíma

Ha megoldódott a kérdés, hogy milyen klímát vegyen, akkor jön egy másik igazán fontos szempont: az árkategória. Az olcsó klímáktól a luxus kivitelig mindenféle berendezés kapható ma már, mindenki a saját pénztárcájának megfelelően tud válogatni. Az olcsó klíma nem feltétlenül jelent rossz minőséget, csak esetleg kevesebb funkcióval rendelkezik. A funkciókat áttekintve észrevehető, hogy a készülékek nem egyszerűen egyre drágábbak az egyre több funkciótól, igényekre szabott kombinációkat alakított ki a Fujitsu. Tehát egy drágább készülék sem feltétlenül tud mindent, amit az olcsóbb klímák tudnak, akár a kedvezőbb árkategóriában is meglelheti azt a mixet, ami Önnek fontos.

Milyen energiahatékonyságú klímát vegyek?

A beruházási költség után a fenntartási költségek miatt nem mindegy, mennyit fogyaszt a választott klíma. A klímáknál a helyzet nem feltétlenül hasonló más háztartási gépek választásához, mert míg egy hűtőt folyamatosan használunk, a klímát van, aki csak a forró napokon kapcsolja be és van, aki hűtésre és fűtésre, ventilátor üzemmódban is egész évben működteti a készüléket. Célszerű átgondolni, mi melyik kategóriába tartozunk és ennek megfelelően ragaszkodni a magasabb energiaosztályhoz vagy engedni ezen a téren a kedvezőbb bekerülési ár érdekében.

Klímaválasztónk segít eligazodni a klímák között. Szakemberhez fordulna segítségért? Partnereink elérhetőek ITT.