Az ideális klíma készülék kiválasztásánál nem kizárólag a szükségletek vagy az attribútumok, hanem az árszínvonal is határozhatnak egy-egy márka mellett, ám a túl sok felesleges kedvezményt egy split klíma akció is eredményezheti. A beszerzés előtt ezért tanácsos latolgatni, pontosan milyen funkciókat is szeretne használni, hiszen a mai légkondik többsége már sokkal többre is képes, mint csak a levegőt lehűteni. Másrészt nem szabad elfelejtenie, hogy a sikeres vásárlás majd beszerelés után akár a nap 24 órájában is azt a levegőt szívhatja, melynek hőfokát, páratartalmát, de akár a minőségét is az új gép alakítja át. Korábban például ismert volt, hogy az arra fogékonyak esetében, jellemzően asztmában vagy egyéb légúti betegségben szenvedőknél a klíma kifejezetten káros is lehetett, hiszen a rendszer sajátosságai miatt nemcsak a levegőt, hanem a port, a spórákat és akár a baktériumokat is átmozgatta a lakásban. Épp ezért fontos átgondolni, hogy bizonyos igényekből szabad-e engedni, mivel sok bosszúságtól mentheti meg az embert, ha egy régebbi darab helyett valamilyen split klíma akció keretében egy modernebb verzióra ruház be. A legnagyobb gyártók ugyanis már jó ideje azon dolgoznak, hogy a korábbi darabok gyermekbetegségeit kiküszöböljék, így például az új klímák esetén nemcsak hogy nem kell tartania az átmozgatott levegőtől, hanem még saját igényei szerint meg is szűrheti azt. A berendezés ugyanis többféle szűrővel szerelhető fel, ráadásul ma már az alapverziók is sokkal hatékonyabban dolgoznak, mint a régi társaik, így nem engedik át a szöszöket, porcsomókat sem. Más, komolyabb szűrők arra is képesek, hogy szagokat, illatokat kössenek meg, sőt akár a levegőben terjedő vírusokkal és baktériumokkal is megbirkóznak. Egy ilyen felszereltségű berendezés hatékony kiegészítő lehet akár az influenza szezon közepén is, hiszen segít megelőzni, hogy a beteg családtagok, kollégák miatt a levegőbe jutó baktériumokat az egészségesek is belélegezzék.

A split klíma akció során érdemes szem előtt tartani a légkondi energiaigényét, mivel ez komoly mértékben befolyásolja a készülék fenntartási költségeit. Klíma és klíma között is hatalmas különbségek mérhetőek le, egyes esetekben akár 40-50%-os energia megtakarítást is el lehet érni, ha a hirtelen vásárlás helyett valamelyik split klíma akció ajánlatát használjuk ki. Ennek oka, hogy a gép lelkét adó kompresszorok zöme nem veszi figyelembe, hogy mekkora a különbség a kiválasztott és az aktuális hőmérséklet között. Akármilyen aprócska eltérés esetén is maximális teljesítményre ugranak a ventilátorok, így sokszor jóval több energiát használnak el, mint amennyire valójában szükségük lenne. A megfelelő split klíma akció kiválasztásánál ezért fontos szempont lehet az, hogy a készülék a régi, vagy a jóval kedveltebb inverteres technológiát használja-e. Utóbbi esetében a kompresszor és a ventilátorok is máshogy reagálnak kis eltérések esetén, és csak akkora teljesítményre kapcsolnak, amelyre igazán nélkülözhetetlen az tökéletes klíma eléréséhez.

A levegő megszűrése és az energiatakarékosság hatásossága mellett nyilvánvalóan még sok más kereslet is felvetődhet a kiválasztás alatt, a jelenlegi választékban viszont tömérdekféle funkcióval felszerelt darabok érhetőek el, szóval abban az esetben, ha elhatározta, hogy mire áhítozik, bizonyosan rá fog akadni az Önnek optimális szerkezetre.