Tényleg olyan kedvezőek a mobil klíma árak?

Ha klímát szeretnénk a lakásunkba, többféle megoldás közül választhatunk és kétségkívül a mobil klíma tűnhet a legkedvezőbbnek bekerülési költség oldalról nézve. Viszonylag kedvező ára mellett mobilitása a nagy előnye, és hogy nem kell szakember a telepítéshez. Azonban a mobil klíma esetében is meg kell oldanunk a meleg levegőt elszállító cső kivezetését. Ez történhet a résnyire nyitott ablakon át, vagy szellőzőnyíláson keresztül, ami némileg megnehezíti a mobilklímák alkalmazását. Azonban ma már létezik olyan mobil klíma is, melynek nem gégecsöves kivezetője van, hanem kirakható kültéri egységgel rendelkezik. Megfelelő mérlegelés után tudja ki-ki maga eldönteni, hogy melyik klíma típus mellett teszi le a voksát. Ha a mobilklímát tartjuk számunkra a legmegfelelőbbnek, akkor jöhetnek a mobil klíma árak: pár kattintás és tájékozódni tudunk az interneten. Az áruösszehasonlító oldalakon mobil klímát találunk akár 60 000 Ft-tól akár 250 000 Ft-ig. Akár egy nyaralás ára is lehet a különbség így elsőre, de vajon miben különböznek?

akcios arak

Egyszerű-e mobil klímát választani?

Alapvetően ezen ismérvek mentén hasonlíthatók össze a mobil klímák:

 • teljesítmény
 • energiahatékonyság
 • zajszint
 • légszállítás
 • méret
 • távvezérlés típusa
 • működési tartomány
 • párátlanítási kapacitás
 • kivezető cső hossza
 • kényelmi funkciók (pl. éjszakai üzemmód, időzített kapcsolás, kijelző, kivehető légszűrő)
 • kültéri elhelyezhetőség

Ez nem is olyan kevés változó és a választék óriási, böngészhetünk sokáig.

Párátlanítási funkció a mobil klímáknál

Megtéveszthet például, ha azt látjuk, a párátlanítási kapacitás 50l/h, a víztartály pedig csak 10 literes vagy annyi sem. Akkor vajon ki kell öntögetnünk a lecsapódó vizet? Van, amikor bizony igen és vannak készülékek, amik elpárologtatják a kondenzvizet. A levegő páratartalma nagyban befolyásolja a hőérzékelésünket és a párás levegőt melegebbnek érezzük. Ki-ki eldöntheti, hogy párásabb hűvös levegőt szeretne öntögetés nélkül vagy marad a szárazabb levegőnél és figyeli a mobil klíma tartály ürítési jelzését.

Zajos-e a mobil klíma?

A zajszint igen lényeges kérdés, hisz a legtöbb mobil klíma abban a helyiségben kerül elhelyezésre, amit le szeretnénk hűteni, azaz ahol tartózkodunk. A split klímák beltéri egységei 20 dB(A) körüli zajszinttel működnek, míg a mobil klímáknál a zajszint 50 db(A) fölötti. Ez egy éttermi háttérzajhoz hasonlítható, de zajszint kérdésében mindenkinek javasoljuk, hogy töltsön le ingyenesen zajmérő applikációt a telefonjára és győződjön meg róla saját maga, mit jelent neki ez az érték.

Mobil klíma: a nagyfogyasztó?

Az energiaosztály is érdekes lehet. Persze alapvetően a hőségben akarjuk csak használni a mobil klímánkat és arra készülünk, hogy az a pár nap „luxus” csak nem borítja fel a családi kasszát. A neten keresgélve nehezen találunk erre vonatkozó információt. Esetleg energiaosztályt láthatunk, de EER vagy COP értéket nagyon ritkán. A split klímák esetén ezt kötelező jelleggel feltüntetjük az energiacímkén és alig akad már A osztályos készülékünk, az A++ és A+++ kategóriával ellentétben.

Mobil klímák teljesítménye

Figyeljünk arra is, hogy a klíma adottságai alapján megfelel-e az adott helyiségbe, nehogy alulhűtsön, mert ez esetben is jelentősen megnőhet az áramfogyasztás, plusz költségbe verve ezzel minket.

A Fujitsu kínálatában nem talál mobil klímát, de klímaválasztónk segítségével felmérheti a hűteni kívánt helyiség adottságaihoz szükséges teljesítményt és nem csak Fujitsu klímát forgalmazó partnereink kínálatában megtalálhatja a vágyott mobil klíma berendezést.

Szakemberhez fordulna segítségért? Partnereink elérhetőek ITT.