A különböző műszaki cikkek technikai fejlődésének mértéke az évek múlásával egyre gyorsuló tendenciát mutat, legyen szó akár a használati, akár a szórakoztató ipari cikkekről, vagy az olyan, az emberek kényelmét és komfortérzetét szolgáló termékekről, mint amilyen a split klíma is. A légkondicionálók megjelenésekor a vásárlók egy lényeges szempontot tekintettek mérvadónak, mégpedig a megfelelő hőmérséklet elérését. Ez a aspektus napjainkban is a klímavásárlás elemi része, azonban a eszközök fejlődésének köszönhetően más elemek is döntő fontosságúvá váltak. A leglényegesebbek ezek közül az energiatakarékosság, a szerkezetek egészségre gyakorolt hatása, a zajszint nagysága, vagy éppen az esztétikai tulajdonságok.

A klímapiacot az utóbbi években az úgynevezett split klíma uralja, melynek elterjedése hirtelen megnövekedett szerte a világon. Ez egyáltalán nem véletlen, hiszen az egyre jobban maga mögé utasított mobil klímával szemben a split klíma a legfontosabb tényezőket megvizsgálva előnyösebb, és jobb beruházást jelent a vevőknek. Egyik legszembetűnőbb előnye a zajszint minimalizálása. A split klíma, vagyis osztott klíma nevéből is adódóan elődeihez képest két részből áll, egy kültéri, valamint egy beltéri egységből. A két részt egy szigetelt rézcső köti össze. A technológia lényege, hogy a klímát használó emberek a berendezések kellemetlen részeivel ne kerüljenek kapcsolatba, azok teljes mértékben a klimatizálni kívánt helyiségen, vagy akár helyiségeken kívül kapjanak helyet. Ennek megfelelően a kültéri részben találhatjuk meg a kompresszort, amely klímaberendezések esetében a leghangosabb zajforrás, sőt ennek a megoldásnak köszönhetően a szerkezet működése során felszabaduló hőből sem kerül semmi a hűsölésre vágyókkal egy légtérbe, így alapjában véve a felhasznált energia is kevesebb lehet. A split klíma tehát sokkal csendesebb és takarékosabb megoldást is jelent, nem beszélve az esztétikai előnyökről. Mivel a szerkezetnek csak egy része kerül a falakon belülre, így kevesebb helyet foglal, a kültéri egységet pedig akár el is rejthetjük, habár öregebb épületeknél ez igényel egy kis átalakítást is.

A split klíma további jelentős előnye, hogy szinte bárhová fel lehet szerelni. A legelterjedtebb megoldás az oldalfalakra szerelhető berendezés, de nem kis népszerűségnek örvend a többi megjelenési forma sem. A mennyezeti, vagy parapet berendezés a helyiségben a mennyezetre vagy a padlóra is szerelhető. A kazettás klíma, vagy más néven álmennyezeti klíma a elkészített álmennyezetbe illeszthető, így tulajdonképpen plusz helyigénye sincs a szerkezetnek. Ezen kívül létezik még az úgynevezett légcsatornás megoldás melynek lényege, hogy a légtechnikai eszközök és a hűtőtestek csövekkel vannak összekapcsolva az álmennyezetbe illesztett befúvó és elszívó elemekkel, tehát ebben az lehetőségben sincs a berendezésnek plusz helyigénye.

Abban az esetben, amikor nagyobb helyiséget, esetleg egyidejűleg több kisebb helyiséget akarunk lehűteni, a hozzá illő teljesítményű egységgel ez is egyszerűen kivitelezhető. Mód van ugyanis a mono split kültéri egységek helyett - amelyeknél egy kültérben felszerelt egységhez egy beltéri egység kapcsolható - multi split kültéri egységek alkalmazására is, melynek eredményeképpen tulajdonképpen egy kültéri egységhez a kívánt mennyiségű beltérben elhelyezett egység is csatlakoztatható.

A split klíma közismertté válásának következményeképpen egyre jobb technikai megoldások is válnak valóra. Az egyik legjelentősebb ezek közül az az optimális energiafelhasználást helyezi fókuszba. Az úgynevezett inverteres készülékek már jelentősen kifizetődőbbek, azért, mert régebbi modellekhez képest nem időközönkénti maximális áram felvétellel üzemelnek, hanem folyamatosan dolgoznak, de állandóan csakis annyi áramot használnak fel, amennyi elkerülhetetlenül fontos. Ráadásul a légkondicionáló berendezésekben található szűrőfilterek hatékonyságának növelésére is folyamatosan születnek a nagyszerű újítások,hogy a klimatizálás ne csak kényelmes, de egészségünkre is jótékony hatással legyen.