Split klíma

A műszaki cikkek technikai fejlődése egyre gyorsul, legyen szó akár a használati, akár a szórakoztató ipari cikkekről, vagy az olyan, az emberek kényelmét és komfortérzetét szolgáló termékekről, mint amilyen a split klíma is. A légkondicionálók megjelenésekor egy szempont volt a mérvadó, mégpedig a megfelelő hőmérséklet elérése a lehető legrövidebb időn belül. Ez az igény azóta is fontos része a klímavásárlásnak, azonban az eszközök fejlődésének köszönhetően más funkciók is döntő fontosságúvá váltak. A leglényegesebbek ezek közül az energiatakarékosság, a szerkezetek egészségre gyakorolt hatása, a zajszint, vagy éppen az esztétikai tulajdonságok.

A split klíma technológia dióhéjban

A klímapiacot az utóbbi években az úgynevezett split klíma uralja. Az egyre jobban maga mögé utasított mobil klímával szemben a split klíma a legfontosabb tényezőket megvizsgálva előnyösebb, és jobb beruházást jelent a vevőknek. Egyik legszembetűnőbb előnye a zajszint minimalizálása. A split klíma, vagyis osztott klíma nevéből is adódóan két részből áll, egy kültéri, valamint egy beltéri egységből. A két részt általában egy szigetelt rézcső köti össze, mely a hűtőközeget szállítja. A technológia lényege, hogy a klímát használó emberek a berendezések kellemetlen részeivel ne kerüljenek kapcsolatba, azok teljes mértékben a klimatizálni kívánt helyiségeken kívül kapjanak helyet. Ennek megfelelően a kültéri részben találhatjuk meg a kompresszort, amely klímaberendezések esetében a leghangosabb zajforrás, sőt ennek a megoldásnak köszönhetően a szerkezet működése során felszabaduló hőből sem kerül semmi a hűsölésre vágyókkal egy légtérbe, így alapjában véve a felhasznált energia is kevesebb. A split klíma tehát sokkal csendesebb és takarékosabb megoldást is jelent, nem beszélve az esztétikai előnyökről. Mivel a szerkezetnek csak egy része kerül a falakon belülre, így kevesebb helyet foglal, a kültéri egységet pedig akár el is rejthetjük, habár öregebb épületeknél ez igényel egy kis átalakítást is.

split klima az épületben

A split klíma további jelentős előnye, hogy szinte bárhová fel lehet szerelni. A legelterjedtebb megoldás az oldalfalakra szerelhető berendezés, de megfontolandó a mennyezeti, vagy padlóra állítható berendezés is. A kazettás klíma, vagy más néven álmennyezeti klíma az elkészített álmennyezetbe illeszthető, így tulajdonképpen plusz helyigénye sincs a szerkezetnek és nem is látszik. Ezen kívül létezik még az úgynevezett légcsatornás megoldás, melynek lényege, hogy a légtechnikai eszközök és a hűtőtestek légcsövekkel vannak összekapcsolva az álmennyezetbe illesztett befúvó és elszívó elemekkel, tehát ebben az esetben sincs a berendezésnek plusz helyigénye.

Egy split klíma bent, egy split klíma a ház falán, kettő bent, kettő a falon és így tovább?

Amikor nagyobb helyiséget több beltérivel, esetleg egyidejűleg több kisebb helyiséget akarunk lehűteni, a mono split kültéri egységek helyett – amelyeknél egy kültérre felszerelt egységhez egy beltéri egység kapcsolható – multi split kültéri egységek alkalmazása javasolt. Ennél a megoldásnál egy kültéri egységhez több beltéri egység csatlakozik, így nem kell annyi kültéri elhelyezését megoldanunk. Lakások, házak, irodák esetében is fontos szempont lehet ez. A beltéri egységek üzemelhetnek szimultán, azaz egyszerre ugyanazt csinálhatják vagy lehetnek külön irányíthatók, ez a variálható multi rendszer. Nem szükséges kompromisszumot kötnünk a kialakítás rugalmassága terén, mert ezek a rendszerek is elérhetők oldalfali, mennyezeti, padlóra állítható, kazettás és légcsatornás kivitelben is. Akár kombinálhatjuk is ezeket egy rendszeren belül, ha arra van igényünk.

A split klíma elterjedésével egyre nagyobb a fókusz a fejlesztésen, a fogyasztói igényeknek megfelelően alakulnak a termékek. A fejlesztések középpontjában az energiahatékonyság, a légszűrés és a légterelés áll, ezeket követik a kényelmi funkciók. Ilyen például az okos otthon koncepció mentén a wifi irányítás, mikor az előre eltervezett időzítések helyett már lehetőség van mobil applikáció segítségével például bekapcsolni készülékünket, akár hazafelé munkából.

Klímaválasztónk segít eligazodni a klímák között. Szakemberhez fordulna segítségért? Partnereink elérhetőek ITT.