Gyanította volna, hogy az inverteres klíma kívülről nézve drágább ára lényegében jókora megtakarítást tesz lehetővé az ön számára? Az összes technika elavul egyszer, mivelhogy a szóba kerülő hibákra idővel megoldást fejlesztenek ki, és nincs ez másként a klíma berendezések terén sem. A korai, de a máig beszerezhető úgynevezett ON/OFF verziójú  szerfelett közismert, azt ellenben néhányan tudják, hogy az inverteres klíma pontosan miért is költségesebb egy effajta szerkezetnél.

Megbízhatóbb? Kiválóbb a produktivitása? Netán afféle funkciókkal bír, amit a másikból kispóroltak?

A válasz az, hogy mindez egyszerre igaz, kiegészítve azzal, hogy az inverteres klíma esetén a nagy cégek még egy fontos tulajdonságot figyelembe vettek, méghozzá az energiatakarékosságot. Mikor egy ON/OFF kialakítású rendszer működik a lakásában, a berendezés érzékelői folyamatosan figyelik az aktuális hőmérsékletet, és amennyiben eltérést tapasztalnak a kívánt és a valós hőfok között, azonnal működésbe lépnek. Ez nyilvánvalóan azt jelenti, hogy egy ilyen készülék egész nap ki-be kapcsolja magát, ami már önmagában is növeli az energiafogyasztást. A másik probléma az, hogy ez a verzió nem képes szabályozni a teljesítményét, azaz jellemzően maximális fordulatszámon működik olyankor is, mikor erre koránt sincs szükség. Ezzel szemben az inverteres klíma teljesen máshogy működik, hiszen gyakorlatilag soha sincs teljesen kikapcsolt állapotban, ha elindította, viszont az aktuális hőfok függvényében dinamikusan változtatja a teljesítményét. Ez a szisztéma egyidejűleg azt is jelenti, hogy a napi üzemelés idején a légkondi tulajdonképpen semmikor sem üzemel 100%-on, ugyanis alacsony szinten úgyszintén bír az elvárt hőmérséklet szinten tartására, amivel nem csak energiát spórol meg, hanem további kellemetlenségektől úgyszintén megvédi az alkalmazóit. Sokan ugyanis kifejezetten érzékenyek a hőfok kiegyensúlyozatlanságára, ami ON/OFF konstrukció tekintetében lényegében elháríthatatlan, miközben az inverteres klíma alkalmazása idején maradéktalanul elenyészőre mérsékelhető. Az alacsony teljesítmény azonban természetesen kihat a klíma zajszintjére is, aminek a zaja ilyen módon éjszaka sem fogja dühíteni.

Ezek a attribútumok természetesen zömmel abban az esetben hasznosak, ha a klímát napi szintű alkalmazásra vételezzük, amikor fölöttébb elemi, hogy a konstrukció ne indukáljon hosszabb távon kényelmetlenségeket. Ideiglenes alkalmazás idején a hőingadozás, de akár a zörej sem minden kétséget kizáróan feszélyező, ha ellenben egész nyáron, ráadásul télen is üzemeltetni kívánja a klímaberendezést, akkor feltétlenül ajánlatos megfontolnia, hogy vajon néhány hónap után is bírni fogja-e az apró kellemetlenségeket.

Megjegyzést érdemel, hogy az inverteres klíma emellett kiválóan használható a hűtés mellett a fűtésre is, hiszen ilyenkor mindössze annyi történik, hogy a kompresszor megfordítja a szokásos folyamatot és néhány perc alatt télen szintén felfűti a lakást. Tavasszal és ősszel, mikor gyakori a kinti hőmérséklet-ingadozás, nem lesz rákényszerülve arra, hogy egy hirtelen front miatt elindítsa a gázfűtést, amelynek meghibásodása esetén ugyancsak rendelkezik egy olyan struktúrával, ami képes fűteni.

Persze mind a fűtés, mint a hűtés esetén fontos szempont az energiatakarékosság, amely a különböző készülékeket egybevetve komoly eltérést mutathat. Nyilvánvalóan ez függ a jelenlegi berendezésektől is, de általánosságban elmondható, hogy az inverteres klímával 20-40%-os megtakarítás érhető el, ami szüntelen működtetés mellett bizony számottevő különbséget jelent a fenntartási költségekben.

Röviden összefoglalva ez az oka annak, hogy  magasabb ára ellenére egyre inkább elterjed az új rendszer, amely bármilyen hagyományos légkondicionálónál kényelmesebbé teszi az otthonát, amíg hosszabb távon fizetőeszközt is takarít meg a kis fenntartási kiadásával.