Inverteres klíma

Az összes technika elavul egyszer, mivelhogy a szóba kerülő hibákra idővel megoldást fejlesztenek ki, és nincs ez másként a klíma berendezések terén sem. A korai, úgynevezett ON/OFF verziójú klímák közismertek és még sok háztartásban remekül működnek, azt ellenben kevesen tudják, hogy a ma már kizárólagosan kapható inverteres klíma pontosan miért is költségesebb egy effajta szerkezetnél.

Megbízhatóbb? Jobb a produktivitása? Olyan funkciókkal bír, amit az ON/OFF klímákból kispóroltak?

A válasz az, hogy mindez egyszerre igaz, kiegészítve azzal, hogy az inverteres klíma esetén a fejlesztők még egy fontos tulajdonságot figyelembe vettek: az energiatakarékosságot. Mikor egy ON/OFF kialakítású rendszer működik a lakásában, a berendezés érzékelői folyamatosan figyelik az aktuális hőmérsékletet, és amennyiben eltérést tapasztalnak a kívánt és a valós hőfok között, azonnal működésbe lépnek. Ez nyilvánvalóan azt jelenti, hogy egy ilyen készülék egész nap ki-be kapcsolja magát, ami már önmagában is növeli az energiafogyasztást. A másik probléma az, hogy ez a verzió nem képes szabályozni a teljesítményét, azaz jellemzően maximális fordulatszámon működik olyankor is, mikor erre nincs szükség. Ezzel szemben az inverteres klíma gyakorlatilag soha sincs kikapcsolt állapotban, ha elindította, viszont az aktuális hőfok függvényében dinamikusan változtatja a teljesítményét. Ez azt is jelenti, hogy a napi üzemelés idején a légkondi tulajdonképpen semmikor sem üzemel 100%-on, ugyanis alacsony teljesítménnyel biztosítható az elvárt hőmérséklet szinten tartása, amivel nem csak energiát spórol meg, hanem további kellemetlenségektől védi meg alkalmazóit. Sokan ugyanis kifejezetten érzékenyek a hőfok kiegyensúlyozatlanságára vagy a huzathatásra, ami ON/OFF konstrukcióval lényegében elháríthatatlan, miközben az inverteres klíma alkalmazása idején elenyészőre mérsékelhető.

inverteres klima erzekenyseg

Zajos klíma?

Az alacsony teljesítmény kihat a klíma zajszintjére is: jóval csendesebb a működés, zaja éjszaka sem fogja dühíteni. Ezek a tulajdonságok főleg abban az esetben fontosak, ha a klímát napi szintű alkalmazásra vásároljuk, hatásait hosszú távon élvezzük. Ideiglenes alkalmazás idején a hőingadozás, de akár a zörej sem feltétlenül feszélyező, ellenben egész nyáron, ráadásul télen is üzemeltetett klímaberendezéssel, feltétlenül ajánlatos megfontolni, hogy vajon néhány hónap után is bírni fogja-e az apró kellemetlenségeket. A zajszintet a klíma készülékeken a hangnyomás és a hangteljesítmény értékkel adják meg. Előbbi a szabvány szerinti távolságból és környezeti zaj mellett érzékelhető szint, utóbbi közvetlenül a készüléknél mért érték. Érdemes ezeket az értékeket áttanulmányozni beltéri és kültéri egységnél egyaránt, hogy az esetleg az ablak fölé kívülre szerelt kültéri egység zaja se okozzon meglepetést a kecsegtető beltéri zajszint mellett. A legkedvezőbb árú Fujitsu ECO klímák is csendesek, akár mindössze 22dB beltéri zajszinttel működtethetők, míg kültéri egységük 47dB-en működik. Ez sok vagy kevés? Csendes, a suttogásnál alig hangosabb, hétköznapi háttérzaj. Ha nem hiszi, járjon utána! Manapság már okostelefonra rengeteg applikáció letölthető, van hangnyomás mérésre is. Tesztelje otthonát, a hűtő zúgását, az alapzajokat és könnyedén felmérheti, mire számíthat!

inverteres klima zaj

Megjegyzést érdemel, hogy az inverteres klíma emellett kiválóan használható a hűtés mellett fűtésre is, hiszen ilyenkor mindössze annyi történik, hogy a kompresszor megfordítja a szokásos folyamatot és néhány perc alatt télen szintén felfűti a lakást. Tavasszal és ősszel, mikor gyakori a kinti hőmérséklet-ingadozás, nem lesz rákényszerülve arra, hogy egy hirtelen front miatt elindítsa a gázfűtést.

Persze mind a fűtés, mint a hűtés esetén fontos szempont az energiatakarékosság, amely a különböző készülékeket egybevetve komoly eltérést mutathat. Nyilvánvalóan ez függ a jelenlegi berendezésektől is, de általánosságban elmondható, hogy az inverteres klímával 20-40%-os megtakarítás érhető el, ami szüntelen működtetés mellett bizony számottevő különbséget jelent a fenntartási költségekben. A Fujitsu klímák nem adják A energiahatékonyság osztály alá és egészen A+++ értékig kínálunk megoldásokat. Tekintse meg A+++ energiaosztályú klímáinkat: a KG és NocriaX sorozatot.

Klímára váltana, és keres valakit, aki segít választani és beszereli? Esetleg csak klímaszerelőre van szüksége?

Klímaválasztó ITT
Partnereink elérhetőek ITT