02.jpg

Légkondicionáló

Az emberiség kényelmét és kedélyállapotát egyaránt meghatározó hőfok befolyásolásának  vágya sokkal az első légkondicionáló modell kifejlesztése előtt is érdek feszítő kérdés volt. Ha pontosságra törekszünk és szeretnénk bekalibrálni az időpontot, akkor vissza kell lépnünk egészen az őskorig, akik kézenfekvően a természetes környezet által biztosított viszonyokat használták fel, például amikor forróság elviselése érdekében menedéket kerestek egy hűvös barlang védelmében. A későbbi civilizáció megszületésével már ötletesebb újszerű és technikailag remek módszerek váltak ismertté, példaként említhetjük az egyiptomiak által a falakban keringtetett vízzel történő klimatizálást, melynek működési elve nagyon hasonló sok ma is használatos légkondicionáló működési elvével. Az első tényleges légkondicionáló készülékeket ipari igények kielégítésére fejlesztették ki, az egyszerű ember kényelmi szempontjaiból előállított légkondicionálók pedig csak a 20. század elején váltak elérhetővé. Manapság azonban odáig érlelődött a történet, hogy a lékondicionáló használata életünkben mindenki által elérhetővé vált, amelynek jelenlétét – hiányával ellentétben – esetleg már nem is érzékeljük.

A komfortérzet mellett persze több iparág stabil és probléma mentes  működéséhez is elengedhetetlen a megfelelő hőmérséklet biztosítása, melyek közül valószínűleg a legfontosabb az élelmiszeripar. Megfelelő klíma biztosítása nélkül szinte semmilyen alapanyag, vagy kész élelmiszer el sem juthatna a termeléstől az üzletekig, főleg nem országokat áthidalva - sok esetben a világ másik felére. Az élelmiszerek védelme, és a lehető legkevesebb kár kialakulásának érdekében a nagy vállalatok komoly tőkét invesztálnak a legmodernebb technológiával tervezett hűtőházak, vagy szállító eszközök megépítésére.

Ám legnagyobb cégek számára, és szerencsére ma már a kisebb gyáraktól kezdve egészen a kis létszámú munkahelyekig, egyre általánosabbá válik, hogy a légkondicionálás nem csak termékeik állag megóvása érdekében lehet kiemelt szempont, hanem a dolgozók komfortérzetének javítása miatt is. Természetesen nem kizárólagosan azzal a céllal, hogy az emberek kényelmesen érezzék magukat a munkahelyeiken, hanem a teljesítőképesség maximalizálása miatt is szükség van erre a lépésre. Egyértelmű, hogy ha egy meleg nyári napon a dolgozóknak nem kell még a nagy hőség kellemetlen hatásaira is figyelniük, akkor hatásosabban, gyorsabban végzik a munkájukat, az izzasztó feladatokat pedig elég rábízni a légkondicionáló berendezésekre.

A technika egyre gyorsuló fejlődésének köszönhetően a légkondicionáló mára a családok otthonaiban is egyre gyakrabban megtalálható, és az elmúlt éveknek köszönhetően napjainkban már egyáltalán nem tartozik az átlagos emberek számára elérhetetlen luxuscikkek közé.

A világszerte híres és közkedvelt gyártók mellett ráadásul egyre több kisebb márka is megjelenik a piacon, egyre komolyabb versenyszférát kialakítva ezzel, amely nagyon kedvező a vásárlók számára az árakat illetően, illetve a fejlesztőket is folyamatosan munkára sarkallja.

Az otthoni termékeknek több megjelenési formájuk is lehet, és ez nem csak a design szempontjából értendő. A korábban használt technikának számító mobil berendezések helyett ma már a vásárlók legnagyobb része az osztott berendezések mellett dönt. Az úgynevezett split klímák ugyanis elődjeiktől eltérően két részből állnak, egy kültéri és egy beltéri egységből, melyeknek köszönhetően a szobákon belül helyet spórolhatunk meg, ráadásul a berendezés működésének zaja sem áramlik be a hűsölni kívánók közé.

Ha valaki légkondicionáló vásárlására szánja el magát, két nagyon fontos szempontot mindenképpen számításba kell vennie, mégpedig a készülék energiatakarékosság besorolását, valamint a környezetre és egészségre gyakorolt hatást. Szerencsére mindkét téren állandó a fejlődés. Energia fogyasztás szempontjából kiindulva az egyik legoptimálisabb technika az úgynevezett inverteres klímákban használt eljárás, mely akár 50%-os megtakarítást is előidézhet. Az egészségmegőrzés céljából pedig különleges szűrőberendezések készülnek, amelyek képesek kiszűrni a vírusokat, a polleneket, vagy az allergén anyagokat.

Kapcsolódó cikkek