A split klíma működése

A technológia hihetetlen fejlődését mindenek előtt a műszaki eszközök világában érezhetjük meg. A XXI. században igazán nem szenvedünk hiányt az emberek életét és kényelmét szolgáló eszközök elterjedésében, ilyenek a klíma berendezések is.

Az egyik legjobban használható és legelterjedtebbé vált technikai berendezés a légkondicionáló, mellyel ma már szinte bárhol találkozhatunk, legyen szó a munkahelyekről, a közintézményekről, szórakoztató intézményekről. Szinte mindenkinek a kellemes hőmérséklet nyújtotta élvezet jut az eszébe a klímákról.

Hogyan működik a klíma?

Azt azonban, hogy minek köszönhetjük a hűsölést, hogy igazából hogyan is működik egy ilyen berendezés, már sokkal kevesebben tudják. Működési elvüket tekintve nem egyedülálló és vadonatúj dologra kell gondolni, hiszen jóval korábban már megszületett egy másik berendezés is, mely hasonló elv alapján működik: a hűtőszekrény.

A split klíma működése

A lényeg, hogy egy meleg hőmérsékletű térből elvonjuk a hőt és azt leadjuk a külső környezetbe. Mindez egy folyamatosan ismétlődő körfolyamatnak köszönhetően megy végbe, mely során a klímákban található folyadékot a zárt rendszerben először elpárologtatja a készülék, majd a létrejövő nagy mennyiségű gőzt lecsapatja, annak érdekében, hogy újra megkapjuk a kiindulásnál használt folyadékot. Ez a két lépés a klíma különböző részeiben lévő nagyobb, illetve kisebb nyomás hatására valósul meg. A halmazállapot változás létrejötte pedig hőelvonással jár együtt, azaz, ezt a módszert alkalmazva könnyű szerrel hűthetünk, és a folyamat átfordításával akár fűthetünk is. A klíma szerkezetek 4 alapvető részből épülnek fel: a kompresszorból, ami a komplett körfolyamatot lehetővé teszi, a párologtatóból, ahol a folyadék légneművé válása zajlik, a kondenzátorból, ahol az elpárolgott folyadék lecsapódása jön létre, és a fojtásból, más szakszerűbben nevezve adagolóból, amely a nagy nyomású kondenzátor és a kis nyomású párologtató között helyezkedik el, vagyis elválasztja őket.

A klímák „történelme”

A folyadékok hűtő tulajdonságát már ókori emberek is felismerték és felhasználták, maga a klíma azonban csak az 1900-as évek elején látott napvilágot, de akkori terjedelme és költségessége miatt kezdetben csakis a tőkeerős vállalkozások tudták megoldani a klíma beszerzést. Azóta persze teljesen átalakult ez az eszköz mind a nagyságát, mind az árfekvését tekintve, és bizony a technikai megoldások is fantasztikus átalakuláson mentek és mennek is keresztül folyamatosan. A klíma gyártó vállalatok minden igényt kielégítő szerkezeteket hoznak létre az egyre különlegesebb igények kielégítésére. A Fujitsu 1960 óta foglalkozik klíma berendezések gyártásával. A kezdetben népszerű ablakklímáktól az oldalfali klímákon át a komplex klimatizálási rendszerekig nagy tapasztalattal rendelkezik már, stabil hátteret nyújtva a forgalmazóknak.

Mára a klíma vásárlók mindenek előtt az úgynevezett split klímát, az úgynevezett osztott klímát igénylik elsősorban. Ez a technológia annyiban más a régebben alkalmazott módszertől, hogy míg utóbbi esetében az egész klíma egy helyen, egy közös burkolat alatt volt megtalálható, addig a split klímáknál az alkatrészek megoszlanak egy kültéri, illetve egy beltéri egység között.

Mono blokkos klíma például a mobil klíma. Természetesen a mobil klímák esetében is biztosítani kell a meleg levegő elvezetését, amit egyszerűbb megoldásként az ajtó, vagy ablak megnyitásával érhetünk el, komolyabb igények esetén viszont egy kivezető nyílás kialakításával is számolni kell.

Split klímák használatával azonban erre nincs szükség, ráadásul nem csak helyet takaríthatunk meg velük, hanem a berendezés zajszintje is csak minimális, hiszen a zajos alkatrészek a falon kívül, a kültéri egységben találhatók.

kutatás,fejlesztés

Légkondi innováció

A fejlesztések legfőbb célkitűzései: az energiatakarékos, környezetbarát és egészséges klíma megalkotása. Az energiatakarékosság szempontjából jelenleg a legjobb megoldásnak az akár A+++ energiahatékonyságú inverteres klímák tűnnek, melyek elődeikkel szemben működés közben nem 100%-os energia felvétellel működnek, hanem csak annyival, amennyi a kívánt hőmérséklet fenntartásához szükséges. A Fujitsu kínálatában is találni ilyeneket NocriaX és KG néven. Az egészségügyi szempontokat tekintve a környezetbarát töltetek, illetve a káros anyagokat leginkább megkötő szűrők fejlesztése folyamatosan kutatás és tesztelés tárgyai, mivel ez olyan lényeges képesség, hogy a legnagyobb gyártóktól kezdve a dinamikusan bővülő kisebb márkák képviselőiig egyaránt óriási erőfeszítéseket tesznek a legoptimálisabb megoldás kikísérletezésére. A Fujitsu LMC sorozat például igen kedvező áron biztosít komplex szűrőrendszert. Szembeötlő még a kompaktizálás, a minél kisebb, mutatósabb készülékek előállítására tett gyártói erőfeszítés. Hiszen egy klímaberendezés akár 10-15 évig is lakásunk eleme lesz, nem mellékes a dizájn és a formatervezés. A gyártók ezirányú fejlesztéseit iparági dizájn versenyeken nyert innovációs díjakból is láthatjuk. A Fujitsu kínálatában is találhatók reddot design award vagy IF Design Award nyertes termékek.

Klímára váltana, és keres valakit, aki segít választani és beszereli? Esetleg csak klímaszerelőre van szüksége?

Klímaválasztó ITT.
Partnereink elérhetőek ITT