A 2000-es évek, valamit századunk nem szenvedett hiányt az emberek életét és kényelmét szolgáló eszközök megjelenésében és meghonosodásában,  mint példaként a klíma.  A technológia hihetetlen fejlődését mindenek előtt a műszaki eszközök világában érezhetjük meg.

Az egyik legjobban használható és legismertebbé vált technikai berendezés körébe tartozik a légkondicionáló, mellyel ma már szinte bárhol találkozhatunk, legyen szó a munkahelyekről, a közintézményekről,  szórakoztató intézményekről. Szinte mindenkinek a kellemes hőmérséklet nyújtotta élvezet jut az eszébe ezzel a névvel kapcsolatban.

Azt azonban, hogy minek köszönhetjük a hűsölést, hogy igazából hogyan is működik egy ilyen berendezés, már sokkal kevesebben tudják. Működési elvüket tekintve nem egyedülálló és vadonatúj dologra kell gondolni, hiszen korábban már megszületett egy másik berendezés is , mely hasonló elv alapján működik, mégpedig a hűtőszekrény.

A lényeg, hogy egy meleg hőmérsékletű térből elvonjuk a hőt és azt leadjuk a külső környezetbe. Mindez egy folyamatosan ismétlődő körfolyamatnak köszönhetően megy végbe, mely során a klímákban található folyadékot először elpárologtatja a készülék, majd a létrejövő nagy mennyiségű gőzt lecsapatja, annak érdekében, hogy újra megkapjuk a kiindulásnál használt folyadékot. Ez a két lépés a klíma különböző részeiben lévő nagyobb, illetve kisebb nyomás hatására valósul meg. A halmaz állapot változás létrejötte pedig hőelvonással jár együtt, azaz, ezt a módszert alkalmazva könnyű szerrel hűthetünk, és a folyamat átfordításával akár fűthetünk is. A klíma szerkezetek 4 alapvető részből épülnek fel: a kompresszorból, ami a komplett körfolyamatot lehetővé teszi, a párologtatóból, ahol a folyadék légneművé válása zajlik, a kondenzátorból, ahol az elpárolgott folyadék lecsapódása jön létre, és a fojtásból, más szakszerűbben nevezve adagolóból, amely a nagy nyomású kondenzátor és a kis nyomású párologtató között helyezkedik el, vagyis elválasztja őket.

A folyadékok hűtő tulajdonságát már ókori emberek is felismerték  felhasználták, maga a klíma azonban csak az 1900-as évek elején látott napvilágot, de akkori terjedelmük és drágaságuknak betudhatóan kezdetben csakis a tőkeerős vállalkozások tudták megoldani a klíma beszerzést. Azóta persze teljesen átalakult ez az eszköz mind a nagyságát, mind az árfekvését tekintve, és bizony a technikai megoldások is fantasztikus átalakuláson mentek és mennek is keresztül  folyamatosan is, mert a klíma gyártó vállalkozások  minden igényt kielégítő  szerkezeteket hoznak létre az egyre különlegesebb igények kielégítésére.

Mára a klíma vásárlók mindenek előtt az úgynevezett split klímát, az úgynevezett osztott klímát igénylik elsősorban. Ez a forradalmian új technológia annyiban más a régebben alkalmazott módszertől, hogy míg utóbbi esetében az egész klíma egy helyen, egy közös burkolat alatt volt megtalálható, addig a split klímáknál az alkatrészek megoszlanak egy kültéri, illetve egy beltéri egység között.

Természetesen a mobil klímák esetében is biztosítani kell a meleg levegő elvezetését, amit egyszerűbb megoldásként az ajtó, vagy ablak megnyitásával érhetünk el, komolyabb igények esetén viszont egy kivezető nyílás kialakításával is számolni kell.

Split klímák használatával azonban erre nincs szükség, ráadásul nem csak helyet takaríthatunk meg velük, hanem a berendezés zajszintje is csak minimális, hiszen a zajos alkatrészek a falon kívül, a kültéri egységben találhatók.

A fejlesztések legfőbb célkitűzései az energiatakarékosság és a leginkább környezet barát és egészséges klíma megalkotása. Az energiatakarékosság szempontjából jelenleg a legjobb megoldásnak az úgynevezett inverteres klímák tűnnek, melyek elődeikkel szemben működés közben nem 100%-os energia felvétellel működnek, hanem csak annyival, amennyi a kívánt hőmérséklet fenntartásához szükséges. Az egészségügyi szempontokat tekintve a környezetbarát töltetek, illetve a káros anyagokat leginkább megkötő szűrők fejlesztése folyamatosan kutatás és tesztelés tárgyai, mivel ez olyan lényeges képesség, hogy a legnagyobb gyártóktól kezdve a dinamikusan bővülő kisebb márkák képviselőiig egyaránt óriási erőfeszítéseket tesznek a legoptimálisabb megoldás kikísérletezésére.