01.jpg

Mennyibe kerül évente egy klíma? Kiszámoltuk

Klíma vásárláskor a leggyakoribb dilemma, hogy megéri-e a magas bekerülési költséget évente az a néhány hét, amikor olyan hőmérséklet uralkodik otthon a lakásban, hogy a sivatagból a fázósabb kaktuszok akár jöhetnének kissé felmelegedni szerény hajlékunkba. A hivatalos válasz persze egyszerű: attól függ. Mennyit van otthon? Hányadik emeleten van a lakása? Milyen fekvésű? A tényezőket még órákig sorolhatnánk, azonban mi most inkább megpróbálnánk a lehető legpontosabban kiszámolni, hogy mennyibe kerül évente egy klíma, beleértve a legnagyobb költséget is, az induló árát. Természetesen a kalkuláció több helyen is túlzott egyszerűsítéseket és általánosításokat alkalmaz, de tökéletesen szemlélteti azt, hogy hosszú távon bőven megtérül a befektetés. Aki, csak a végeredményre kíváncsi, görgessen a cikk aljára!

Mennyibe kerül évente egy klíma

1. Mennyibe kerül a klíma?

Kezdjük akkor az induló árral! Két Fujitsu klímát vettünk alapul:

  1. A lakásunk hűtésének leggazdaságosabb módját kínáló ECO (LLC) sorozatunk beugró termékét, amelynek ajánlott fogyasztói ára e cikk írásakor 236 093 Ft.
  2. A légkondicionáló készülékek császárát, a bivalyerős és kényelmi funkciókkal telepakolt NocriaX sorozatunk induló modelljét, amelynek ajánlott fogyasztói ára 836 930 Ft.

Itt fontos kiemelni, hogy alapvetően listaárakról beszélünk, értékesítési partnereink ettől eltérhetnek, többnyire kedvező irányba ?

2. Mennyibe kerül a telepítés?

Ezen a ponton csak elég durva általánosítással tudunk számolni, nagyjából 65 000 Ft-tól indulóan lehet számítani a szakember ajánlatára. Egy 8. emeleten található, erkély nélküli lakás, ahol ipari alpinistákat meghazudtoló mutatványra van szükség a külső egység telepítésére, például finoman szólva is nehezítő körülménynek számít.

3. Mennyit fogyaszt évente a légkondi?

A kalkulációt meghatározó EU-s rendelet szerint az éves energiafogyasztást a termékadatlapokon kW/év formátumban lehet felfedezni, hűtési és fűtési célra is lebontva. Ez az adat kWh/év energiafogyasztás szabványos vizsgálati eredmények alapján. A tényleges energiafogyasztás függ a készülék elhelyezésétől és használatának módjától. Hűtésre az ECO (LLC) esetében 127 kWh/év, fűtésre 770 kWh/év, míg a NocriaX esetében hűtésre 103 kWh/év, fűtésre 934 kWh/év. A cikk írásakor aktuális, általános, A1normál lakossági ELMŰ tarfiával számolva 37,55 Ft-ba kerül egy kWh villamos energia. Tehát az irányelv szerint kalkulált szezonális fogyasztással az elvi ÉVES költségünk:

  1. ECO (LLC) esetében: 32 819 Ft
  2. NocriaX esetében: 38 939 Ft

Ez már önmagában egy igencsak kecsegtető adat, ugye? 

4. Mennyibe kerül évente a klíma karbantartása?

Az éves szakszerű karbantartás elengedhetetlen a légkondi hosszú távú működése érdekében, erre pedig egy 9 000 Ft – 15 000 Ft sávban lehet kalkulálni éves szinten, amire még rájöhet a kiszállási díj. Ha fűtésre is használja a készüléket, akkor kétszeri karbantartás javasolt. Vegyünk alapul egy éves szinten 30 000 Ft költséget a számoláshoz.

5. Mennyi ideig működik egy klíma?

Minden paraméterünk megvan a számoláshoz, azonban az éves költségek értelmezéséhez szükségünk van még egy változóra, mégpedig a légkondi élettartamára. Eddig minden esetben pesszimista becsléseket vettünk alapul, a „tól-ig” sávok tetejét, azonban a Fujitsu Klímák esetében itt nyugodt szívvel merünk optimista módon számolni. Bár a kérdésre nincs egyértelmű és pontos válasz, hiszen az élettartamot nagyban befolyásolja, hogy milyen gyakorisággal és hogyan használják, rendszeresen karbantartják-e a készüléket, azonban a Fujitsu klímákra akár 10 év garanciát biztosítunk, tehát ez a minimum, amivel számolhatunk.

Itt egy kis kitérő, hogy még egy gyakori kérdést megválaszoljunk: a készüléket le lehet szerelni és újra lehet telepíteni, ha költözés miatt magával vinné.

6. Jöjjön tehát az igazság pillanata!

ELMŰ A1 tarifa 37,55 Ft  
tervezett üzemidő 10 év  
  ECO LLC 2,5 kW
ASYG09LLCE-AOYG09LLCE
NocriaX 2,5 kW
ASYG09KXCA-AOYG09KXCA
egyszeri költség
készülék ajánlott fogyasztói ára 236 093 Ft 836 930 Ft
telepítés 65 000 Ft 65 000 Ft
éves szintű költség
karbantartás 30 000 Ft 30 000 Ft
szezonális fogyasztás (hűtés) 4 769 Ft 3 868 Ft
szezonális fogyasztás (fűtés) 28 914 Ft 35 072 Ft
összes költség 10 évre 937 923 Ft 1 566 324 Ft
napi költség 10 év alatt (hűtés&fűtés) 257 Ft 435 Ft

Termékportfóliónk két végletéről beszélgetünk természetesen, a saját igényeihez tökéletesen illő légkondit a klímaválasztóban találhat. Tehát a beugró ECO (LLC) modellünk már gyakorlatilag napi egy kávé árán ad nekünk hideget/meleget egész évben, amely szerintünk egy elhanyagolható költség ahhoz képest, amekkora felüdülést tud hozni egy klíma a forró hónapokban vagy a hideg napokon. Ugyanígy számolva a NocriaX már 429 Ft napi költséggel is felkerülhet a falra, azonban ez már teljesen új dimenzió nyit. Extrák listája ITT. Megéri? Szerintünk mindenképpen.

Cikkünk 2018-ban készült, azóta frissült termékválasztékunk. Abban azonban, hogy mennyibe kerül évente egy klíma üzemeltetése, az árakról és költségekről ez a számítási séma ma is aktuális segítséget nyújt.

Döntött? ITT találhat megbízható klímaszerelőt.
Még keresi az igazit? ITT találhat a saját szobájába illő klímát.

Kapcsolódó cikkek