02.jpg

Megfázás klímától? Elkerülhető

Délután 6 óra, kint 38 fok, a metrón hazafelé 42, kétségbeesetten siet hazafelé. Évek alatt kialakult rutinnal egyensúlyoz a lehető leggyorsabb haladási sebesség és a legkevesebb energiabefektetés között, hiszen szeretne gyorsan hazaérni, miközben nem esne jól még jobban átizzadni minden ruháját. Végre hazaért. Feltekeri a klímát maximumra, várja a megváltást. Ilyenkor két dolog történik:

  1. Elképesztően jól érzi magát néhány órán keresztül.
  2. Másnap a folyamatos tüsszögés közben esküdözik, hogy soha többet klímát.

Elkerülné az ilyen szituációkat? A cikkünkből kiderül, hogy miként előzheti meg a klímától való megfázást, vagy esetlegesen a kialakuló ízületfájdalmat. Összeszedtük, milyen légkondicionáló funkciók tudnak ebben a segítségére lenni.

Megfazas a klimatól?

1. Hány fokra hűtsünk?

A legegyértelműbb hiba a klíma túl magas fokozatra állítása. Felmelegedett, izzadt állapotban különösen érzékeny a test a hirtelen hőmérsékletváltozásra, érdemes tehát figyelni arra, hogy milyen hőmérsékletre hűtjük a szobát. Nem egyszer láttunk olyat, hogy hazaérve valaki automatikusan a legerősebb fokozatra kapcsolta a légkondicionáló berendezést, a turbó/powerful üzemmóddal. Ezt a funkciót lehetőleg tartogassuk a fűtésre. A szakértők többnyire azt tanácsolják, hogy nyáron a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség semmiképp se legyen több 8-10 foknál. Tehát, ha kint átlagosan 35 fok körül alakul a hőmérséklet, javasolt 25-27 fok közötti értékre állítani a hűtést. Ezt az egészségügyi és a munkavédelmi előírások is egyértelműen megfogalmazzák: a külső és belső hőmérséklet közötti különbség 10 Celsius foknál nem lehet több. Manuális sebességállítás esetében erre folyamatosan figyelni kell, a klíma sebességét pedig ehhez igazítani. Az automata sebességállító funkció esetében már jóval könnyebb a dolgunk, hiszen ilyenkor elég megadni az elérni kívánt hőmérsékletet, a légkondi pedig teszi a dolgát. Arra természetesen ilyenkor is indokolt figyelni, hogy kint milyen az idő.

A Fujitsu klímák közül ajánljuk például STANDARD (LM) sorozatunkat, amely a megbízható és gazdaságos működés mellett számos olyan kényelmi funkciót is kínál, mint az automata ventilátorsebesség. Ilyenkor a vezérlőegység automatikusan kiválasztja az optimális ventilátorfokozatot a szoba hőmérsékletének függvényében.

2. NE ránk fújjon a klíma!

Bár kétségtelenül tud rövidtávú felüdülést hozni, ha hazaérve beállunk a klíma alá „zuhanyozni”, a folyamat egészségügyi hatása már kevésbé bíztató. A légkondicionálók a hideg levegőt légterelő lamellákkal irányítják az egyenletesebb eloszlásért, készüléktől függően fel/le vagy négy irányba. Ideális esetben a légterelő zsaluk több fokozatban is állíthatók, így a klíma működése igazítható hozzánk, nem pedig fordítva. A Fujitsu Klíma berendezések esetében már a leggazdaságosabb, ECO (LLC) sorozatunk is 7 fokozatban állítható légterelő zsalukkal rendelkezik, míg a légkondik Ferrarijának számító NocriaX sorozatunk. Különlegessége a két oldalán elhelyezkedő légvető ventilátor, amely a helyiségben tartózkodók maximális komfortérzetét segíti elő hűtés és fűtés üzemmódban egyaránt.

3. Valójában hány fok van a szobában?

Az 1. pontban írtunk arról, hogy hány fokra érdemes behűteni a szobát, illetve hatalmas bátorsággal javasoltuk, hogy az automata klímák mennyivel jobb megoldásnak bizonyulnak ilyen helyzetben. De honnan tudja a berendezés, hogy hány fok van? Alapértelmezett esetben a beszívott levegő hőmérsékletét méri, ami nem biztos, hogy minden esetben pontos értéket mutat. A kihelyezett hőérzékelés segítségével a légkondik a távirányítóval mért hőmérséklet alapján szabályozzák az intenzitást. A távirányító pedig a legtöbb esetben kartávolságon belül van, így biztosak lehetünk abban, hogy ugyanazt a hőmérsékletet méri, amit amúgy a szervezetünk is érzékel.

4. Programozható

Az igazi profik nem tartózkodnak a szobában, amikor hűt a klíma, hanem vagy beprogramozzák előre, hogy mikor kapcsoljon be a berendezés, vagy okostelefonnal elindítják úton hazafelé. Természetesen ilyenkor is figyelni kell arra, hogy milyen hőmérsékletre állítjuk a hűtést, hiszen hiába nem állunk a gép alatt, amikor dolgozik, a kinti 35 fokból egy 16 fokos szobába érkezve szervezetünk másnap garantáltan jelezni fogja, hogy nem döntöttünk jól.

Nem kell messzire menni, az egy kattintásra lévő STANDARD (LM) sorozatunk például programozható, míg NocriaX sorozatunk pedig akár okostelefonnal is irányítható Wi-Fi kapcsolat segítségével.

5. Önmegtartóztatás

Egy dolgot érdemes tisztázni: nem a klíma hűti 16 fokra a szobát, hanem a távirányító tulajdonosa. Bármennyire is okosnak tartjuk a Fujitsu klímákat, nem fognak helyettünk gondolkodni. Az irányítás mindvégig annak a kezében van, aki a távirányítót tartja. Ennek megfelelően óvatosan jelezzük, hogy bármennyire is csábító maximális teljesítményen használni a légkondit a hőségben, fusson át a fejében a fenti 4 pont. Csak óvatosan! ?

STANDARD (LM) termékek és ajánlott kiskereskedelmi árak ITT
ECO (LLC) termékek és ajánlott kiskereskedelmi árak ITT (LLC)
NOCRIAX termékek és ajánlott kiskereskedelmi árak ITT

Még mindig keresi a szobájába leginkább illő klímát? Teljesítmény kalkulátor és klímaválasztó árakkal ITT

Már megszületett a választás, és keres valakit, aki beszereli? Esetleg csak klímaszerelőre van szüksége? Partnereink elérhetőek ITT

Kapcsolódó cikkek