03.jpg

7 házi praktika a szoba (és saját magunk) hűtésére a kánikulában

Kint 40 fok felé közelít a hőmérséklet, már a szobában is hármassal kezdődik a hőmérő kijelzőjén megjelenő kis számocska, este pedig legjobb esetben is 25 fok alá hűl le a levegő. Nincs annál rosszabb, amikor kétségbeesetten sietsz haza a kánikula elől a hűs lakásba, azonban a lehűlés helyett szauna fogad otthon. Mit lehet tenni ilyenkor? Összeszedtünk néhány házi praktikát a szoba –, vagy ha minden kötél szakad, akkor saját magunk – hűtésére.

Egy házi praktika önmagunk lehűtésére

1. …s lőn sötétség

Javaslatunk lehet kissé depressziósan hat a nyári hangulatban, de szerintünk jobb szomorkodni a hűs sötétségben, mint vidám hangulatban izzadni a kanapén. Érdemes napközben teljesen leengedni a redőnyöket, hogy a besütő nap ne melegítse fel még jobban a lakást. Különösen igaz ez például a déli fekvésű és/vagy felsőbb szinteken található lakások esetében, ahol akár egész nap is tűzhet be a nap. Fokozattan érdemes figyelni azokra a lakásokra, ahol a „design mindenek felett” elv miatt óriási üvegajtók kerültek beépítésre. Hatalmas eredményt hozhat még egy külön árnyékoló/napellenző az erkély fölé, hiszen így egyrészt még kevésbé süt be a nap, másrészt az erkély padlója és a falak is kevésbé melegszenek, ezáltal kevesebb hőt adnak át a lakásnak.

2. Szellőztess a megfelelő pillanatban!

Fenti javaslatunk mit sem ér, ha a redőnyöket délben, 40 fokban engedjük le. Még a legnagyobb kánikulában is van egy pont hajnalban, amikor vállalhatóra csökken odakint a hőmérséklet. Ilyenkor indokolt lehet erőt venni magunkon, felkelni és tartani egy óriási keresztszellőztetést. Az összes ablakot, illetve a bejárati ajtót ilyenkor ki lehet támasztani, hogy a lehető legjobban lehűljön a lakás, majd utána jöhet a redőnyleengedés. Tipp! Az igazi profik ilyenkor beállnak a huzat közepére egy pillanatnyi felüdülésért. Annyi áldozatot persze kell hozni, hogy korán fel kell kelni, de a hiányzó alvást lehet pótolni egy gyors délutáni, vagy munka utáni szunyával a (relatív) hideg lakásban.

3. A titkos kombináció: jeges vödör és ventilátor

Városi legenda, de nem tudjuk mennyire működik. A házon belüli tesztek bizonytalan eredményt hoztak, viszont érdemes megemlíteni. Hozzávalók: egy vödör jeges víz és egy ventilátor. Elvileg az előbbit a ventilátor elé téve enyhülés érhető el, 40 fokban pedig mindent megpróbál az ember. Valaki írja meg nekünk, működött-e!

4. Elektronika eszközök minimalizálása

Miután a lehető legjobban megpróbáltuk likvidálni a kintről érkező melegítő tényezőket, érdemes lehet a lakáson belül is szétnézni és megkeresni minden olyan eszközt, ami hőt ad le. Néhány példa: a hölgyeknek a maratoni hajszárítást nem feltétlenül a délutáni órákban érdemes megvalósítani, az uraknak pedig nem célszerű ugyanebben az idősávban videójáték rekordokat döntögetni.

5. Amikor a lakás elesett

Van az a pont, amikor elbukjuk a küzdelmet a beáramló meleggel szemben. Besötétítettünk, minden árnyékolót feltettünk, minden elektronikai ezközt kikapcsoltunk, de a hőmérséklet mégis tovább emelkedik. Mit lehet tenni? Ilyenkor sajnos be kell ismerni a vereséget és koncentrálni arra, hogy átvészeljük a következő hajnali szellőztetésig. Ami csodákat tud tenni: jeges borogatás a tarkóra, bokára és csuklóra, vagy egy hűtőfürdő, ahol folyamatosan csökkentjük a hőmérsékletet.

6. A probléma MI vagyunk

Bármilyen furcsán hangzik elsőre, az egyik leghatékonyabb fűtőtest a lakásban maga az otthon melegét (szóviccért elnézést) élvező ember. Minél többen tartózkodunk egy adott szobában, annál gyorsabban kúszik felfelé a hőmérséklet. A megoldás magától értetődő, de gyakran nehezen kivitelezhető: menjünk el otthonról! Természetesen itt nem arról beszélünk, hogy ne térjünk haza egész nyáron, azonban érdemes minimalizálni az otthon töltött időt. Munka után még be lehet iktatni például egy edzést (szigorúan hűtött teremben), vagy mondjuk a szabadnapon a délutáni hírek böngészését egy klimatizált kávézóban is végre lehet hajtani. Ha pedig szóba került a klíma, akkor…

7. Amikor nem látjuk a fától az erdőt

Lehet bűvészkedni az árnyékolással, trükközni a szellőztetéssel, variálni az otthon töltött idővel, de egy jó klímával semmi nem tud versenyezni. Azt azonban érdemes átgondolni, hogy milyen légkondicionálót választunk, hiszen a nyári szezonban a legjobb barátunk lesz. Néhány szempont, amit figyelembe kell venni: szoba mérete, átlagosan otthon tartózkodó személyek száma, illetve olyan egyéni preferenciák, mint design, csendesség, vagy éppen energiatakarékosság. A Fujitsu klímák megbízhatóak, hatékonyak, hangjuk szinte észrevehetetlen és minden egyéni igényt kiszolgálnak. Találja meg az Ön szobájába való légkondicionálót ITT, vagy válogasson a szezon kiemelt klímái közül:

  • ECO (LLC)
    Az ECO sorozatot azoknak ajánljuk, akik leginkább a klíma alapfunkcióit használják, de csendes, megbízható berendezést keresnek. Több információ, elérhető klímák és ajánlott kiskereskedelmi árak ITT.
  • COMPACT (LM)
    A COMPACT sorozatot azoknak ajánljuk, akik a magas hatékonyság és kedvező ár kombinációját keresik. A COMPACT termékek rendelkeznek azokkal a tulajdonságokkal, melyeknek köszönhetően a berendezések biztosítják a gazdaságos működést és a legtöbb kényelmi funkciót. Stílusos kialakítás – megbízható és energiatakarékos működés. Több információ, elérhető klímák és ajánlott kiskereskedelmi árak ITT.

Kapcsolódó cikkek