Olcsó-e az olcsó klíma?

Ha úgy döntünk, hogy nem szenvedünk tovább a kánikulától, és veszünk egy klímát, akkor nehéz fába vágjuk a fejszénket. Szinte mindenkinek a legfőbb szempont vásárláskor, hogy legyen olcsó a klíma. No, de mi a drága? És mi az olcsó klíma? Szezonban minden nagyobb áruház szórólapján, akciós újságjának címlapján ott egy helyes klíma fotója, és rajta hatalmas számokkal az akciós ár. Ez többnyire igen kecsegtető, és sokan pattannak kocsiba, hogy azon nyomban megvegyék azt a rendkívül vonzó árú klímát.

Mit tud az „olcsó klíma”?

Ilyenkor szokott jönni a hideg zuhany, hogy az már éppen elfogyott (de általában van helyette másik, kb. kétszer annyiért), vagy pedig a helyszínen szembesülünk a szomorú ténnyel, hogy az a klíma valóban annyira olcsó, mint ami rá van írva, de nincs hozzá semmilyen tartozék. Ráadásul be kell szereltetni, keresni egy szerelőt, aki dolgozik vele, és amúgy is elég alacsony energiaosztályba sorolható. Tehát, így lesz nekünk az akciós, olcsó klíma drágább, mintha egy közép árkategóriás klímát vettünk volna egy szakáruházban. A bosszúságról nem is beszélve, mikor leráznak a szerelők, mert nem szeretik azt a márkát vagy bevállalják ugyan a munkát, de aztán nem érnek rá és hetekig kerülgetjük a zsákmányt a nappali sarkában. Nagyon sokan estek már ebbe a hibába, ha teheti, Ön kerülje el! Az akciós klímához nem járó tartozék bizony külön beszerezve (már ha lehet valahol kapni) jól megemeli a klíma árát, és még be is kell szereltetni. Ha túl vagyunk rajta, és mérleget vonunk, akkor jól látható, hogy becsapódtunk, még ha nem is ismerjük el magunknak sem. Azonban a fekete leves a havi villanyszámlával együtt fog érkezni: egy alacsony energia osztályba tartozó klíma komoly összegekkel képes megemelni a havi számlát.

Konzultáljunk szakemberrel, megéri

Ne csábuljunk el egy-egy akciós újságnak, egy-egy felénk szépen mosolygó vételárnak, hanem minden esetben konzultáljunk szakemberrel, és az ő véleménye alapján döntsünk ebben a cseppet sem mellékes kérdésben. A felmérés általában ingyenes, csak a készülékért és a beszerelésért kell fizetnünk. Ráadásul a szerelők is tisztában vannak vele, hogy nem mindenki engedhet meg magának milliós készülékeket, ezért több márkát is tudnak ajánlani, különböző árszinteken.

Klímaválasztónk segít eligazodni a klímák között. Szakemberhez fordulna segítségért? Partnereink elérhetőek ITT.