Fujitsu vagy Daikin klímát vegyek?

Ez a kérdés sokszor merül fel a közösségi fórumokon. Érthető, hisz a japán minőség és megbízhatóság mindkét gyártónál garantált. Érdekes mód a kérdés ritkán merül fel úgy: „melyik japán klímát ajánljátok?”, pedig jópár japán klíma gyártó termékei kaphatók Magyarországon. A Fujitsu klíma, a Daikin klíma és a többi japán klíma márka tervezői számára is ugyanolyan fontos az, amit úgy emlegetünk: „japán minőség”; a minőségbiztosítás, a hosszú élettartamra tervezett készülékekhez a megfelelő alapanyagok kiválasztása, a folyamatos fejlesztés és a sokféle igényt kiszolgáló termékválaszték.

Japánban gyártják a japán klímát, avagy mitől japán egy klíma?

Nem feltétlenül. A Fujitsu klíma a japán központon túl termékfejlesztési központokat hozott létre a világ több országában: az Amerikai Egyesült Államokban, Németországban, Kínában és Thaiföldön is. A japán sztenderdek alapján dolgozták ki minőségbiztosítási rendszerüket, ami azt jelenti, a világ bármely pontján ugyanolyan minőségű terméket állítanak elő. Lássuk be, ezen már kevesen lepődnek meg, mégis van, aki ezzel érvel a japán minőség nimbusza ellen. Daikin klímát gyártanak az Amerikai Egyesült Államokban és a Fülöp-szigeteken, Toyotát a világ 52 országában gyártanak, Suzukit Magyarországon is, Hondát 26 országban… folytassuk? Szóval semmiképp sem a gyártási hely a mérvadó, amikor a „japán minőség” merül fel. A japán cégóriások filozófiája, etikai és szakmai elvárásai, amik a „japán minőséget” létrehozzák.

Fujitsu vagy Daikin klimát vegyek

Most akkor a Fujitsu vagy a Daikin klímát válasszam?

A japán klímáknál adott a „japán minőség”, de számos dologban különböznek. Hatékonyságban, dizájnban, csendességben, árban, stb. és nem utolsó sorban, elérhetőségben. A klíma vásárláshoz kell egy klímaszerelő, így érdemes megnézni, melyik japán klíma márka érhető el reális közelségben. A Fujitsu klímaszerelőinek listája megtalálható itt.

Ha megvan, hogy melyik márkák jöhetnek szóba, gondoljuk át, mit várunk egy klímától, vegyünk egy nagy levegőt és hasonlítsuk őket össze. Ez egyáltalán nem könnyű feladat! Azt hamar felmérjük, hogy a falra szerelhető, a padlóra állítható vagy a mennyezeti klímák közül szeretnénk választani, netalántán kazettás vagy légcsatornás rendszer is kialakítható még. Teljesítmény, zajosság, rengeteg kényelmi funkció, felszereltség, dizájn, több hűtőközeg és kivitel bonyolítja a helyzetet.

Ezek az alap mutatók segíthetnek sokat az objektív klímaválasztásban:

  • hűtési és fűtési teljesítmény,
  • SEER és SCOP,
  • éves energiafogyasztás,
  • hangteljesítményszint beltérinél és kültérinél és természetesen
  • az ár.

Már ezeknek az információknak a fellelése is kihívás lehet az interneten, hogy a japán klímákat összehasonlítsuk. Ha ebben nincsenek nagy különbségek, jöhetnek a funkciók, a szűrők és a dizájn. Nem elhanyagolható érv a Fujitsu mellett, hogy akár 10 év garanciát kaphatunk az általános 3 évvel szemben.

Mi, a Fujitsu klíma weboldalon igyekszünk átláthatóan megadni minden információt és az összehasonlítás funkcióval segíteni a klímaválasztást. Ha kicsit felkészülünk a termékekből, könnyeben értünk szót a klímaszerelővel is a választásnál. Megnézem a klímákat!