A légkondi a legtöbb ember fejében egyfajta homogén masinát, vagy műszaki tudományt fejez ki, amely a legégetőbb nyári napon is lehűti a rezidenciát, illetőleg az irodát.

Értelemszerűen a végkövetkeztetés – jó esetben – helyes, lényegében viszont szó sincs arról, hogy mindegyik légkondi hajszálpontosan ugyanúgy funkcionálna, kiváltképp különféle méretű helyiségek, létesítmények, teljes irodai szintek tekintetében. A légkondicionálók, akárcsak mindegyik valamirevaló műszaki tudományos árucikk, állandóan alakulnak, létesítésük és produktivitásuk következtében pedig más-más variánsra lehet szükség a különféle elvárások miatt.

Szeretné, ha kizárólag az újságok vagy a televízió időjárás-jelentéseiből tudná meg azt, ha aznap meleg rekordot mértek a lakóhelyén?

De szeretné-e azt is, hogy télen a legdermesztőbb zimankóban fűtésre is alkalmazhassa a klímát?

Igénye lenne szűrőberendezésekre, automatikus szellőztetésre, esetleg páramentesítésre? A teljes helyiségben avagy csakis a hálószobájában szeretné működtetni a légkondit, ahol éjjel alvás közben a legkevesebb zörej is kiállhatatlannak tűnik?

Lényeges kérdések, amelyeket feltétlenül fel kell tennie saját magának, mielőtt belefog a vásárlásba, ellenkező esetben irritáló meglepetés érheti, amikor azzal szembesül, hogy nem azt kapta a pénzéért, mint amit elvárt.

Az első és legelemibb álláspont, hogy pontosan hány és mekkora légterű termet óhajt légkondicionálni. Az úgynevezett mobilklímák alkalmazásakor példának okáért nincs helyhez kötve az alkalmazás, merthogy ilyenkor a falba, ablakba épített szellőzőbe kapcsolhatja össze a készüléket, ez pedig kínos és bosszantóan zajos megoldás is lehet, ha permanens hűtésre van szüksége az építményben éjszaka is. A légkondi lelkét adó kompresszor ugyanis nem minden kétséget kizáróan szavatolja az esti relaxálást, elsősorban a kevésbé színvonalas mobilklímák esetében olyan zajt tud kreálni, amely mellett a többség feltehetően inkább a meleg mellett döntene. A split klíma alkalmazásánál ellenben a kompresszor a kültéri egységben kap helyet, mindent összevetve messze a hideg helyiségektől, eképpen nem eredményez semmilyen rendellenességet a hálószobai alkalmazása sem. kiterjedtebb objektum, irodai emeletek esetén ellenben a multi-split technika lehet a megoldás, hiszen ebben az esetben egyetlen kültéri egységhez akár négy darab beltéri egységet is hozzáköthet.

Szignifikáns differenciákat érzékelhet ráadásul a készülékek energiafelhasználása összefüggésében is. Tipikus esetben ugyanis a kompresszor mindössze egyfajta fordulatszámon működik, azaz a berendezés  nem tartja azt szem előtt, hogy konkrétan mekkora hatékonyságra lenne szükség az elvárt hőfok eléréshez. Ez természetszerűen jelentősebb energiafogyasztást eredményez, amíg az inverteres technikát alkalmazó készülékek önműködően képesek arra, hogy nagyobbítsák, illetve mérsékeljék a fordulatszámukat, amikor arra van szükség, eképpen jóval csekélyebb energiát véve igénybe a mindenkori üzemelés idején. A differencia 30-40, esetenként akár 50%-os is lehet, eképpen tanácsos elgondolkozni azon, hogy bár az inverteres légkondik magasabb árfekvésűek, a fenntartásuk költségei – aktív használat mellett - mégis kiegyenlíthetik egymást hosszabb távon.

Ez azonban még mindig csak az első lépés, hiszen emellett figyelembe kell venni azt is, hogy hol kívánja beüzemelni a berendezést, a különböző verziók ugyanis elhelyezhetőek az oldalfalon, az álmennyezetben, de akár a padlón is. Szintén fontos szempont, hogy a különböző klímák más-más szinten képesek a levegő megszűrésére, sőt fertőtlenítésére, amely már normál esetben is fontos, asztmás családtag esetén azonban mindenképpen kiemelt szempont kell hogy legyen.

Ne habozzon tehát tanácsot kérni a szakemberektől, hiszen a légkondi vásárlásnál számtalan márka, verzió és technológia közül választhat, amelyek különböző igényekre lettek szabva. Így  biztos lehet benne, hogy Ön is meg fogja találni közöttük azt a klímaberendezést, amely használata során| úgy érezheti, otthonában, munkahelyén többé már nem érinti a nyári kánikula vagy épp a téli farkasordító hideg nyűge.