01.jpg

Légkondi vásárláson gondolkozik?

A légkondi a legtöbb embernek egy bizonyos technológiát jelent, ami a legégetőbb nyári napon is lehűti a lakást, irodát, bevásárlóközpontot vagy éppen az autót.

Valójában szó sincs arról, hogy mindegyik légkondi hajszálpontosan ugyanúgy funkcionálna. Másra van szükség egy téglalap alakú szoba, egy L alakú amerikai konyhás nappali, egy több helyiséges családi ház kiszolgálásához, és akkor még fel sem merült az irodák, várók, éttermek vagy bevásárlóközpontok klimatizálása. A Fujitsu választékában minderre van megoldásunk a teljes klimatizálás: hűtés, fűtés, levegőztetés terén is. A légkondicionálók, akárcsak a többi műszaki árucikk, állandóan alakulnak, fejlődnek, évente jelennek meg újabb modellek és technológiák.

  • Szeretné, ha kizárólag a hírekből, időjárás-jelentésből tudná meg azt, ha aznap meleg rekordot mértek a lakóhelyén?
  • Az őszi és tavaszi átmeneti időszakban gyorsan szeretné felfűteni a helyiségeket?
  • Szeretné-e azt is, hogy akár télen a legdermesztőbb zimankóban fűtésre is alkalmazhassa a klímát?
  • Temperáló megoldásra lenne szüksége nyaralójába, hogy ne kelljen víztelenítenie a teljes rendszert télre?
  • Igénye lenne levegő szűrőberendezésekre, automatikus szellőztetésre, esetleg páramentesítésre?
  • A teljes épületben vagy csakis a hálószobájában szeretné működtetni a légkondit, ahol éjjel alvás közben a legkevesebb zörej is kiállhatatlannak tűnik?ű
  • Allergiás és pollenmentes levegőre vágyik?
  • Egy rendszerről intézné a használati melegvíz és a padlófűtés, falfűtés vagy hűtés üzemeltetését?

Lényeges kérdések, amelyeket feltétlenül fel kell tennie saját magának, mielőtt belefog a vásárlásba, a készülék kiválasztásába.

Milyen kivitelre lesz szükség?

Milyen kivitelre lesz szükség?

A mobilklímák kétségtelen előnye, hogy alkalmazásuk nincs helyhez kötve. A meleg levegőt szállító csövet a falba épített szellőzőbe vagy az ablakon át vezetik ki. Amikor az ablakon vezetjük ki a meleget, az kissé visszás megoldás, hisz a kiáramló meleg helyett be is áramlik a levegő. A légkondi lelke, a kompresszor a legzajosabb rész, ami a mobil klímáknál a hűtendő térben kerül elhelyezésre. A modern technikákkal ez a zaj sem elviselhetetlen, de például alváshoz nem ideális háttérzene.

A split klíma alkalmazásánál a kompresszor a kültéri egységben kap helyet, messze a hűtendő helyiségektől, így nem eredményez semmilyen kellemetlenséget a hálószobai alkalmazása sem. A split klímák beltéri egységénél magát az áramló levegő susogását hallhatjuk csak, a készülékben nincs ventilátor vagy hasonló olyan alkatrész, ami zajos lehetne.
Választhatunk oldalfali, padlóra állítható, mennyezeti, légcsatornás vagy kazettás kivitelt is, ez az előny mindegyik split légkondinál jelentkezik. Az oldalfali készülékek a legelterjedtebbek a lakossági felhasználók között. A padlóra állítható kivitelek ajánlottak például, ha nem akarjuk a falon nézni a készüléket, hanem lábmagasságban „rejtenénk el”, mint egy konvektort, akár függöny mögé. A légcsatornás és kazettás készülékek álmennyezetbe vagy oldalfalba telepíthetők, beltéri egységük gyakorlatilag láthatatlan, csak a befúvó nyílás rácsa látható. Nem csak ízlésességük miatt kedvelt megoldások, hanem a szinte teljesen egyenletes légelosztás miatt, a huzathatás teljes kiküszöbölése révén.

Teljes lakás vagy irodai emeletek esetén a multi-split technológia lehet a megoldás, hiszen ebben az esetben egyetlen kültéri egységhez akár nyolc beltéri egységet is hozzáköthet. Megkülönböztetünk variálható multi és szimultán multi rendszereket attól függően, hogy a készülékeket egyformán üzemeltetjük, vagy más-más hőfokot kell tudniuk egyidőben előállítani a különböző helyiségekben. A multi-split rendszerekhez hasonló, de nagyobb léptékű a VRF vagy Airstage technológia, amikor akár 64 beltéri egységet szolgál ki egy kültéri és ezeket rendszerbe kötve ezernél több beltéri egység is szabályozható. A Fujitsu üzletek, csarnokok, ipari helyiségek légkondicionálására is széles termékválasztékkal rendelkezik.

multi split klimak

Mennyit fogyaszt a légkondi?

Szignifikáns különbségek lehetnek a készülékek energiafelhasználásában is. Ma már csak inverteres légkondikat lehet vásárolni, melyek önműködően képesek arra, hogy emeljék vagy mérsékeljék a fordulatszámukat, amikor arra van szükség, kevesebb energiát felhasználva korábbi társaiknál. Inverteres és „inverteresebb” között is van azonban különbség. Lehet inverteres a beltéri motor, kültéri motor és a kompresszor is. A készülékek energiahatékonyságát az úgynevezett „szezonális jósági fok” mutatja meg, hűtésnél a SEER, fűtésnél az SCOP érték. A kivett teljesítmény és a befektetett teljesítmény hányadosa adja ezt az értéket, minél magasabb, annál jobb a készülék energiahatékonysága. Az értékek között az energiaosztályok segítenek eligazodni, a jól ismert A, A+, A++ és A+++ jelölések. Létezik persze B, C és gyengébbek is, de ezekkel a Fujitsu kínálatában nem nagyon fog találkozni. Megtekintheti A+++ kategóriás NocriaX, LT vagy KG készülékünket. Számos funkció is segíti a takarékosságot, kezdve a takarékos és éjszakai üzemmódtól a mozgásérzékelővel ellátott készülékekig. Utóbbiak energiatakarékos üzemmódba kapcsolnak vagy leállnak, ha nem érzékelik ember jelenlétét a szobában. Ilyen például a szerverhelyiségek hűtésére is alkalmas LMTA sorozat.

targyalo

Légszűrés, légfrissítés

A technológiából fakadóan minden légkondicionáló alkalmas párátlanításra, mely nagyban befolyásolja hőérzetünket. A szárazabb levegőt hűvösebbnek, a párást melegebbnek érzékeljük. Szintén fontos szempont, hogy a különböző klímák más-más szinten képesek a levegő megszűrésére, sőt tisztítására, amely már normál esetben is fontos, asztmás vagy allergiás családtag esetén azonban mindenképpen kiemelt szempont.

A Fujitsu készülékei között is mindegyik rendelkezik porszűrővel, de ezen túl alma-katekin és negatív-ionos szűrőt is kínálunk opcionálisan vagy alaptartozékként.

Az alma-katekin szűrő elektrosztatikus úton kiszűri a porszemcséket, a gombaspórákat és minden káros mikroorganizmust és az erősen antioxidáns hatású alma-katekin vegyület elpusztítja a kórokozókat.

A negatív-ion szűrő ultra-finom-kerámia-szemcsés bevonatú és kibocsátott ionjaival megköti a kellemetlen szagokat okozó molekulákat, ezzel is frissítve a levegőt. Ez a szűrőkombináció legkedvezőbb áron az LMCE készülékünkben érhető el.

Plazmaszűrővel a Nocria-X oldalfali készülék rendelkezik. Ez egy aktív elektrosztatikus szűrő, mely először polarizálja a szennyeződést, majd elektrosztatikusan leválasztja. Így hatékonyan távolítja el a levegőből a polleneket, baktériumokat, parányi porszemcséket és kellemetlen szagokat. Mosható és könnyen tisztán tartható. Ráadásul a Nocria-x automatikus szűrőtiszítás funkcióval is rendelkezik. A berendezés a légszűrő által összegyűjtött szennyeződést időközönként automatikusan eltávolítja, majd egy gyűjtőládában gyűjti össze, melyet kb. évente egyszer üríteni szükséges.

Vannak olyan készülékeink, amelyek friss levegő beszívás opcióval is rendelkeznek, ezáltal akár teljesen kiküszöbölve a szellőztetést. Ezek a kazettás és légcsatornás rendszerek közt találhatók.

legcsatornas klima rajz

Légterelés

A légkondik kapcsán gyakran merül fel a huzathatás kérdése, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a beltéri egység milyen egyenletesen képes eloszlatni akár a hideg, akár a meleg levegőt. A levegő eloszlatását a légterelő lapátok végzik, melyek készülékektől függően kettő vagy négy irányba mozognak, de létezik oldalsó légvetővel és körkifúvós rendszerrel is légkondi készülék. Itt is érdemes visszatérni gondolatban a kivitelre, hisz egy oldalfali készülékből kb. fejmagasságban áramlik ki a hideg vagy meleg levegő, egy padlóra állíthatónál a légmozgás a bokánk és a combunk magasságában jelentkezik, a kazettás és légcsatornás készülékeknél pedig gyakorlatilag nem érzékeljük a levegő áramlását, csak a friss levegőt. A különböző rendszereket teljesen másként érzékeljük, kinek-kinek más lehet komfortos megoldás.

Dizájn

Elsőre talán marketing szagú a felvetés, de a klíma bizonyos szempontból „dísze” a nappalinak, hálószobának, stb. Akár 15 évig is ott lesz a falon vagy mennyezeten. Nem tudhatjuk előre, hogy 10 év múlva milyen lesz az ízlésünk, de korántsem mindegy, hogy mennyire diszkrét a készülék.

Ne habozzon tehát tanácsot kérni a szakemberektől, hiszen a légkondi vásárlásnál számtalan márka, verzió és technológia közül választhat különböző igényekre szabva. Így biztos lehet benne, hogy Ön is meg fogja találni közöttük azt a klímaberendezést, amely használata során| úgy érezheti, otthonában, munkahelyén többé már nem érinti a nyári kánikula vagy épp a téli farkasordító hideg nyűge.

Klímára váltana, és jól jönne egy kis segítség a választásban? Klímaválasztó ITT.

Szakemberhez fordulna segítségért? Partnereink elérhetőek ITT

Kapcsolódó cikkek