03.jpg

Top 3 klímaválasztási kérdés, avagy nem lehet megúszni a szakembert?

Klímavásárlás. Kiválasztja a legolcsóbbat, besétál egy üzletbe, hazaviszi, majd hív valakit feltenni. Nos nem egészen.

Sokan meglepődnek, hogy már maga a légkondi vásárlás is szakemberhez kötött, hiszen igazolás kell a klímaszerelőtől. Ha mindezt kombináljuk azzal, hogy szezonban különösen nehéz vállalható időn belül elérhető klímaszerelőt találni, akkor felmerül a kérdés, hogy tulajdonképpen miért is van rá szükség. Összeszedtünk 3 olyan kérdést, amelynek korrekt megválaszolására szakember hiányában nagy valószínűséggel a nullához konvergál az esélyünk.

  1. Milyen teljesítményű klímára van szükség?
  2. Hány készülékre van szükség?
  3. Hova lehet felszerelni?

illusztráció

Klíma és klíma között is van különbség, itt pedig rengeteg tényező befolyásolja azt, hogy konkrétan milyen berendezésre van szükség. A logika azt diktálja, hogy minél erősebb a gép, illetve minél több légkondicionáló van a lakásban, annál hidegebb is lesz, a valóság azonban sokkal árnyaltabb. Néhány szempont:

Mekkora a szoba?
Minél nagyobb terület hűtűsével kell megbirkóznia a rendszernek, annál izmosabb gépre van szükség.

Hányadik emeleten van a lakás, vagy szoba?
Itt egyszerű a szabály. Minél magasabban van, annál jobban ki van téve a hőségnek és a kívülről érkező, tűző napfénynek. A tetőtérről nem is beszélve.

Milyen fekvésű a lakás, vagy a szoba?
Egy déli fekvésű lakás, különösen, ha felsőbb emeleteken helyezkedik el, gyakorlatilag egy finn szaunával egyenértékű élményt képes adni, míg egy északi fekvésű, belső udvari lakás az 1. emeleten hőmérséklet szempontjából könnyen lehet, hogy kellemes. Persze ez sem fekete-fehér, a képet számos további tényező árnyalja, például:

Milyen az épület szigetelése?
Széllel szemben ugye nehéz… Nagyjából így működnek a klímák is, hiszen a kintről érkező kánikula ellen küzdenek, azaz nagyobb hatékonysággal kell hűteniük a szobát, mint ahogy áramlik befelé kintről a hőség. Ezen könnyen lehet segíteni a redőnyök leengedésével, árnyékolók felszerelésével, nyílászárók megfelelő becsukásával (láttunk már bukón felejtett ablak mellett futó légkondicionálót), de a legfontosabb kérdés természetesen, hogy maga az épület szigetelése milyen.

Konvex vagy konkáv a szoba alapterülete?
A matek órát átalvó olvasóink kedvéért az egyik esetben el lehet bújni a szoba egyik felében úgy, hogy a másik felében állva valaki ne vegyen észre minket, a másik esetben nem. Vizuális típusoknak:
Konvex és konkáv alakzat megkülönböztetése

Egy sima, négyzet alapterületű szoba esetében nincs gond, viszont egy konkáv szoba esetében előfordulhat, hogy a helyiség egyik része kevésbé hűl le. Ilyenkor érdemes vagy több klímával dolgozni (szoba méretétől függ, de a legtöbb esetben ez azért túlzás), vagy csak olyan helyre pozícionálni az egyetlen berendezést, ahol a legtöbb időt töltjük. Még egyszerűbben megfogalmazva, ha a TV előtt ülve nem látja a falon a légkondicionálót, akkor kissé meleg a helyzet.

Hány szobát szeretne behűteni?
Magáért beszél a kérdés, egy nappaliban felszerelt klímától nehéz elvárni, hogy a hálószobában is telet csináljon. Amennyiben viszont egyszerre több helységet kell hűteni, akkor már klíma hálózatról beszélünk, ami számos újabb, szakember által megválaszolandó kérdést vet fel.

Melyik falra lehet felszerelni?
Aki magabiztosan hiszi, hogy minden fal egyforma, az még nem látott gipszkarton falból kiszakadó polcrendszert. Arról már ne is beszéljünk, hogy a falakban futhatnak olyan cső- és vezeték hálózatok, melyek nem teszik lehetővé a berendezés felszerelését. További nehezítő tényezők: álmennyezet, ferde fal és hőhíd.

Hányan tartózkodnak tipikusan a szobában?
Az ember az egyik legerősebb fűtőtest. Hiába lenne elég egy adott klíma a szoba mérete alapján, ha esténként a teljes család összegyűlik a TV előtt. Ha pedig TV, akkor…

Mennyi elektronikai eszköz üzemel tipikusan az adott szobában?
Ha egyszerre megy a TV, egy erős asztali számítógép, esetleg a sütő is ugyanabban a helyiségben van, akkor azért érdemes beruházni eggyel nagyobb klímára, mert különben partra vetett aranyhal módjára fogunk pislogni az üzemelő klíma ellenére emelkedő hőmérséklet miatt. Az sem elhanyagolható kérdés továbbá, hogy ezek az elektronikai eszközök milyen hosszan üzemelnek. Egy naponta 2 percet üzemelő hajsütő vasat még annak ellenére sem kell számottevő veszélyforrásnak tekinteni a hőmérsékletre nézve, hogy relatív sok hőt termel a használat alatt.

Hova lehet kültéri egységet elhelyezni?
Egy légkondi nem egy egyszerű varázsdoboz, ami ontja magából a hideg levegőt, sajnálatos módon a fizika fránya törvényei elől még a Fujitsu klímáknak sincs menekvés. Valahova el kell helyezni egy kültéri egységet, itt pedig nagyjából hasonló problémákkal kell küzdeni, mint beltéri egységek esetében. Szempont továbbá az is, hogy mennyire kerül messze egymástól a beltéri és a kültéri egység.

A fenti kérdéseket a teljesség igénye nélkül próbáltuk összeszedni, annyi azonban látszik belőlük, hogy egyrészt nem érdemes, másrészt nem is lehet (törvény is van róla mégiscsak) a szakemberen spórolni. Mit lehet akkor tenni?

  • Egyrészt a KLÍMAKERESŐNK segítségével a fentiek közül már számos kérdést meg tud válaszolni, le tudja szűkíteni a szobájába ajánlott klímáink választékát, így a klímaszerelő szakembert is felkészülten tudja várni.
  • Másrészt PARTNERKERSŐNK segítségével pillanatok alatt találhat Önhöz közeli klímaszerelő szakembert, aki minden kívánságát lesi.

Kapcsolódó cikkek