04.jpg

Klímával allergia ellen – Top 5 tipp allergiásoknak

Augusztusban nem csak a hőség miatt lehet izzadni, az allergiások számára roppant kellemetlen élményeket tud okozni például egy parlagfű szezon, vagy éppen a levegőben nagy koncentrációban keringő pollen. Aki olyan szerencsés helyzetben van, hogy akár parlagfűvel is takarózhat éjszakánként egyetlen tüsszentés nélkül, annak irány rögtön a klímaválasztó, ahol könnyen találhat magának klímát a hőség ellen. A kevésbé szerencséseknek viszont összeszedtünk néhány tippet az allergia szezon ellen.

allergia

1. Megelőzés

Érdemes tisztázni rögtön az elején, hogy minden esetben érdemes orvoshoz fordulni a pontos diagnózis érdekében. Nem elhanyagolható szempont, hogy valóban allergiás-e, amennyiben pedig igen, akkor mire, milyen mértékben. Miután az alap kérdések tisztázva lettek, egy szakember a diagnózison felül fog tudni segíteni a kezelésben is természetesen.

Általánosságban azonban elmondható, hogy a gyógyszeres kezelés akkor hatásos igazán, ha preventív jelleggel történik, azaz már a szezon előtt elkezdi szedni az ideális esetben megváltást hozó pirulákat. Az allergiások kínjaira egy teljes iparág épült, a gyógyszergyárak elég széles választékot kínálnak akár vény nélküli, akár a komolyabb, vényköteles készítményeket illetően. A legtöbb esetben antihisztamin alapú gyógyszerekről van szó, a vélemények pedig megoszlanak: van, akinek az egyik gyógyszer használ, van, akinek más típusú és természetesen olyan balszerencsések is vannak, akiknek egyik sem. Saját tapasztalataink alapján érdemes kipróbálni több készítményt is, illetve indokolt lehet néhány szezon után váltani is. Ezenfelül hallunk csodákat olyan alternatív gyógymódokról is, mint például az akkupunkúra. Egy szúrópróbát megér.

2. Klímával a világ ellen

Amikor azonban elveszti a háborút a pollenekkel szemben a megelőzés terén, vagy csak úgy érzi, hogy nem sikerült teljesen tünetmentessé válni, még mindig van mit tenni: minden áron minimalizálni kell a kitettséget. Ennek egy tökéletes módja, ha például otthonából, ahol a legtöbb idejét tölti még abban az esetben is, ha csak aludni jár haza, távol tartja a polleneket légkondicionáló segítségével. Csukja be az ablakokat, indítsa be a klímát, és a kellemes hűvös mellett a pollenmentes levegőt is élvezheti.

A beugró a pollenmentes levegő világába az STANDARD (LMCE) sorozatunk, de sok-sok készülékünk segíthet. Van, amihez alapból jár szűrő és van, amihez kiegészítésként rendelhető, ez legkönnyebben ITT derül ki (a zöld részt kell keresni a megváltásért). Az úgynevezett alma katekin szűrővel ellátott berendezések több lépésben biztosítják, hogy az otthonában egészséges, friss legyen a levegő. A szűrő először elektrosztatikus úton kiszűri az apró porszemcséket, a gombaspórákat és minden káros mikroorganizmust. Második lépésben az erősen antioxidáns hatású katekin vegyület elpusztítja a kórokozókat. Az ionos szűrő ultra-finom kerámia-szemcsés bevonatú és kibocsátott ionjaival megköti a kellemetlen szagokat okozó molekulákat. A berendezés így biztosítja Önnek a tiszta, baktériummentes, egészséges levegőt, akkor is, ha nincs lehetősége szellőztetni. Márpedig nincs, hiszen a pollenhadsereg az ablak előtt várja, hogy hibázzon. Ön viszont nem fog! A Fujitsu klímákkal egészen biztosan nem.

Aki pedig egy leszámoló hadjáratot indítana pollenek ellen, annak a NOCRIAX sorozatunkat tudjuk ajánlani, amiben még a szűrőrendszer is automatikusan tisztul. Fun fact! A Fujitsu volt az első márka automatikusan tisztuló szűrőrendszerrel, a technológiát pedig már 2002 óta tökéletesítjük. Ilyenkor a szűrő által felfogott por időközönként automatikusan eltávolításra kerül, mégpedig egy porgyűjtő tartályba. Így a készülék hatékonyságát és a levegő tisztaságát semennyire nem rontja a szűrőben felhalmozódó por.

Extra tipp! Amennyiben csak hűteni szeretne pollen szűrő nélkül a lehető leggazdaságosabban, akkor ECO (LLC) sorozatunk a megoldás.

3. Lefolyóba a pollenekkel

Megteremtette otthon a pollenmentes mennyországot? A következő lépés, hogy Ön se vigye haza őket. Hazaérve célszerű azonnal levetkőzni, majd a lehető leggyorsabban kimosni a ruhákat, hiszen allergia szezonban kint tartózkodva a ruháján is rengeteg pollent szállít haza. Erőteljesen javasolt továbbá gyakori időközönként zuhanyozni. Nem feltétlenül szükséges minden alkalommal tusfürdővel és samponnal, a vízzel önmagában meg tud szabadulni a pollenektől. Érdemes lehet továbbá az ágyneműket is rendszeresebben mosni a kritikus időszakban, hiszen a hajáról is rengeteg pollen kerülhet a párnára, szó szerint álmatlan éjszakákat okozva ezzel.

4. Edzés

Nem tudományosan bizonyított tény, de rengeteg beszámolót lehet olvasni arról, hogy a tünetek is enyhülnek, amennyiben jobb kondiban van az „alany”. Arra azonban mindenképpen figyeljen, hogy allergia szezonban ne a természetben sportoljon! Jó ötletnek tűnik megdönteni a Margitsziget körüli futórekordját, azonban az eredmény kontraproduktív lehet. A lokáció sziget jellegéből fakadóan pedig a mentők is lassabban érnek ki. Egy uszoda, ahol az edzés mellett a klóros víz átmossa a szervezetét már jobb választásnak tűnik, ahogy egy konditerem is. Arra azonban célszerű ügyelni, hogy olyan konditermet válasszon, ahol Fujitsu klímával hűtenek.

5. Tünetek kezelése

Ha pedig minden kötél szakad, akkor marad a tünetek kezelése. Mindenki másra esküszik: orrspray, csalántea, sós víz, kálcium tabletta. Várjuk a tippeket mi is kommentben, nálunk is küzdenek páran, mint malac a jégen.

Teljesítmény kalkulátor és klímaválasztó árakkal ITT
ECO (LLC) termékek és ajánlott kiskereskedelmi árak ITT
STANDARD (LM) termékek és ajánlott kiskereskedelmi árak ITT
NOCRIAX termékek és ajánlott kiskereskedelmi árak ITT

Kapcsolódó cikkek