02.jpg

Megújuló energiaforrások otthonra: nem csak rezsicsökkentéshez!

Felújít? Bővít? Zöldebbé tenné otthonát? A megújuló energiaforrások otthoni használata nem csak a rezsit csökkenti, de környezettudatosabbá is teszi otthonát! Ráadásul állami támogatás is jár hozzá!

A környezettudatosság és a zöld otthonok kialakításakor a legnépszerűbb megújuló energiaforrások közé tartozik a levegő-víz hőszivattyú.

Használatával jelentős összegeket takaríthat meg, ráadásul nem csak olcsóbb, de környezetbarátabb és energiahatékonyabb is, mint a hagyományos megoldások!

Miben rejlik a levegő-víz hőszivattyúk népszerűsége?

A levegő-víz hőszivattyúk egyik nagy előnye abban rejlik, hogy egyszerre biztosítják a lakás, ház (vagy bármilyen falazott építmény) melegvíz ellátását, fűtését és hűtését, így egy komplett megoldást biztosítva nem kell különböző rendszereket kiépíteni otthonában.
A működés során előállított alacsony vagy közepes hőmérsékletű viz, padló- vagy falfűtés, fan coil, növelt felületű radiátor vagy akár medence fűtésére is felhasználható. A Fujitsu hőszivattyúkkal példáúl a hűtés is megvalósítható, így nyáron klímaként használható. (A Fujitsu hőszivattyúknál alkalmazott technológiáról bővebben itt olvashat.)

Továbbá fontos megemlíteni, hogy a hőszivattyúk jelentős energiamegtakarítással működtethetők, használatukkal nem csak az üzemeltetési költség csökken, de a CO2 kibocsátás is.

Ezen felül a hőszivattyúk más kiegészítő elemekkel is kompatibilisek. Például összeköthetők napkollektorral is, amivel akár az áramellátása is megoldható, de akár a medence fűtésével is kombinálható, így még jobban kihasználhatóak a rendszer nyújtotta előnyök.

A megújuló energiaforrások otthoni használatának előnyei

 1. A hőszívattyú költséghatékony:

  Köszönhetően az energiagazdaságos működési elvnek a megújuló energiaforrások üzemeltetése jóval alacsonyabb költséget jelent, mint a hagyományos fűtési rendszereké, így hosszú távon pénztárcája is biztosan érezni fogja ezen megoldások előnyeit.

  Emellett kiépítése is egyszerűbb, nincsen szükség kémény kialakítására, gázvezeték kiépítésre és az ezekhez tartozó járulékos költségekre.

 2. A hőszivattyú környezettudatos

  Ma már nem elég egy rendszernek komplexnek lennie, az is fontos, hogy környezetbarát legyen. Mivel a rendszer a levegőből nyert energiát használja fel, nincsen károsanyag kibocsátás, így a többi előny mellett az ökológiai lábnyomunkat is csökkenthetjük.

 3. Megbízható:

  Az új technológiáknak és a folyamatos fejlesztéseknek hála ma már biztosan állíthatjuk, hogy ezek a rendszerek igen megbízhatóak, hosszú távon és extrém (akár -28 °C-os) külső hőmérséklet mellett is gond nélkül működnek.

 4. Kedvezményes tarifa:

  A megújuló energiaforrások használata globális fontosságú, éppen ezért a hazai áramszolgáltatók is támogatják ezen rendszerek alkalmazását. Ennek keretében kedvezményes díjszabást biztosítanak. (Kedvezményes H és Geo tarifákról itt olvashat.)

 5. Állami támogatás:

  Mivel a Kormány is támogatja a megújuló energiák használatát, állami támogatás is igénybe vehető, ha az otthonfelújítás során hőszivattyús rendszert szeretnénk kiépíteni. (Állami támogatásról bővebben korábbi cikkünkben talál információt)
  A 2020. november 25-én megjelent 518/2020. (XI.25.) kormányrendelet tartalmazza a családok otthonfelújítási támogatásának részleteit. A támogatás kiterjed a megújuló energiaforrások beépítésére is, így még kedvezőbben tudunk hozzájutni a fenti rendszerekhez.

 6. Hosszútávú befektetés:

  Összesítve a megújuló energiaforrások előnyeit, bátran állathatjuk, hogy kiváló hosszútávú befektetésnek bizonyulnak. Nem csak a beszereléshez kapunk anyagi támogatást, nem csupán a fenntartása kerül jóval kevesebbe, de környezetbarát megoldás lévén előre gondolkodva, a környezetünkre is vigyázunk. Nem is kérdés, hogy nincs annál jobb hosszútávú befektetés, melyet gyermekeink jövőjébe fektetünk – a jelenben pedig kényelmesebben élünk.

Ha Ön is szeretné valamely energia-, és költségtakarékos megújuló energiaforrást otthonában kihasználni, bátran forduljon hozzánk bizalommal!

Felmérést kérek

Kapcsolódó cikkek