Fűtés-hűtés, melegvíz kedvezményes tarifával, környezettudatosan

Az egyetemes villamos energia szolgáltatások mellett elérhető, megújuló energiával kiegészített fűtés üzemeltetést szolgáló kedvezményes áram tarifák.

Ahogy a világ energiaigénye folyamatosan növekszik, úgy erodálóik természetes életterünk a Földön. Globális és lokális cél az egyre növekvő energiaszükségletet alternatív, környezetbarát eljárással előteremteni. Ennek hatékony módja a főleg zöld energiával működő hőszivattyús rendszerek, melyek 1 kW villamos-energia felhasználásával akár 4-6 kW fűtés teljesítmény állíthatnak elő. A technológia évtizedek óta létező és megbízható fűtési-hűtési alternatíva.

H és Geo tarifa

A kedvezményes díjszabású Geo és H tarifa a megújuló energia nagyobb mértékű felhasználására ad lehetőséget. H tarifa Magyarország egész területén érvényes és elérhető, rendeletben szabályozott mérsékelt díjszabással. A Geo tarifa cikkünk írásakor az Elmű-Émász szolgáltatási területein vehető igénybe korszerű, környezetbarát fűtési rendszerekhez. A modern hőszivattyúkkal és a pénztárcabarát tarifákkal rendkívül gazdaságos üzemeltetés érhető el. Sőt, napelemmel kiegészítve a működtetéséhez szükséges áram részben vagy akár egészben kiváltható.

Mennyi az annyi? Megéri kedvezményes tarifát igényelni?

A 2021. április 1-től érvényes egységes egyetemes normál tarifák árakhoz képest közel 50%-al kedvezőbbek a külön mért, direkt hőszivattyúkra tervezett kedvezményes tarifatípusok.

Külön mért tarifák, külön bekötés?

A H és a Geo tarifák célzottan a környezetet kímélő, gazdaságos és korszerű hőszivattyús fűtési-hűtési berendezések részére lettek kialakítva. Igénylésének egyik elengedhetetlen feltétele a külön mérőóra hely kialakítása. A már meglévő (akár több. Pl: nappali és éjszakai vezérelt) mérők mellé a kedvezményes tarifák mérői is külön felszerelésre kell, hogy kerüljenek.

A bekötést kizárólag MEE VET (Magyar Elektrotechnikai Egyesület Villamos Energia Társaság) által minősített és regisztrált szerelő végezheti, melynek során nem leválasztható módon, külön mérőórára kerül az energiatakarékos berendezés. (A regisztrált szerelők listáját megtalálja a szolgáltatója honlapján.)

Geo és a H áram tarifa főbb sajátosságai:

Geo tarifa

Egy speciálisan hőszivattyúkhoz és egyes hatékony fűtéssel rendelkező klíma készülékéhez létrehozott díjszabás, vezérelt csatlakozással külön mérővel. A csatlakozási érték maximum 3 x 80 A lehet. Fontos tudni, hogy bár a szolgálatás egész évben elérhető, idényjellegű hosszabb megszakítások nélkül, azonban naponta két alkalommal, maximum 2 órára szünetel. Az összesen napi 4 órát korlátozott szolgáltatás két megszakítás között minimum 2 órát biztosít a szolgáltató az ismételt felfűtéshez.

H tarifa

Megújuló energiaforrásokat előtérbe helyező, gazdaságos és környezetbarát berendezésekre vonatkozó villamosenergia szolgáltatás.
Idény jelleggel október 15-től április 15-ig vehető igénybe, azonban napközben nincs szolgáltatás szüneteltetés.
Szintén külön mérőállást és direkt bekötést igényel regisztrált szakemberrel.

Kedvező díjszabású áramszolgáltatások igénylése:

  • Meglévő vagy újonnan létrehozott jogviszony valamelyik magyarországi elektromos-energia szolgáltatóval (Ügyfélszám szükséges)
  • A telepítés helyét képző ingatlan igazolt tulajdonosa igényelheti a kedvező díjszabású tarifát.
  • Töltse ki a szolgáltató weboldalán található igénylőlapot

A magyarországi egyetemes szolgáltatók:

Észak-magyarországi Áramszolgáltató NyRt. www.emasz.hu
Budapesti Elektromos Művek NyRt. www.elmu.hu
E.ON Energiaszolgáltató Kft. www.eon-energiaszolgaltato.hu
Dél-magyarországi Áramszolgáltató ZRt. www.demasz.huGeo tarifa követelményei:

Már meglévő hőszivattyús rendszerrel is igényelhető.

Legfeljebb 3x80 Ampert meg nem haladó névleges csatlakozási érték.

A hőszivattyú bekötését a vezérelt elosztó hálózati áramkörre állandó jelleggel rögzített módon.
Az erre a célra külön mérőállás kialakítását és bekötését a már korábban említett MEE VET által minősített és regisztrált szerelő végezheti.

Megfelelő hőszivattyús készülék.
Szakaszosan is biztonságosan üzemeltethető hőszivattyú, amely -15°C külső hőmérsékleten is megbízhatóan működtethető.

Készülék elvárások:

  • 2-6 kW névleges fűtőteljesítményű klíma készülék vagy hőszivattyú az EUROVENT által megadott minimum SCOP értéke legalább 4.1
  • 6,1-12 kW névleges fűtőteljesítményű klímaberendezések és hőszivattyúk esetén az EUROVENT által megadott minimum SCOP érték: 3.8
  • 12kW névleges teljesítményt meghaladó készülékeknél a COP érték nem lehet kisebb mint 3.0

H kedvező díjszabású tarifa sikeres igénylésének feltételei:

Megújuló energiaforrásokhoz kiépített rendszerekhez igényelhető, akár már kiépített fan-coil-os hőszivattyús vagy direkt elpárolgású hőszivattyús, klímás fűtési rendszerekhez.

Split klíma berendezések esetében olyan készülékekre érvényes, amelyekre a minimum COP érték (A2/A20): 3 COP

A készülék megfelelőségéről a telepítést végző, (a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság - "Klímagáz Adatbázis"- ában ellenőrizhető, érvényes) „F-GAS” vizsgával rendelkező szakember nyilatkozik a szolgáltatónak.
A megfelelő készülékről tájékoztatást kaphat a felmérést, telepítést végző szakembertől, vagy meggyőződhet róla Ön is. Keresse a letölthető megfelelőségi nyilatkozatot a hőszivattyús berendezések és fűtésre alkalmas klíma berendezések termék adatlapján.

Kérjen Ön is, kötöttségektől mentes, ingyenes felmérést!

Felmérést kérek