Klíma: hová és hogyan szereljük a legjobb teljesítményért?

Ha a naptár szerint még nincs is nyár, de már érezhetjük a kánikula előszelét, főleg most, amikor sok időt töltünk otthon. Egy darabig megoldás lehet a lakás árnyékolása és a hűvösebb reggeli és esti órákban végzett szellőztetés. Ha home office-ban dolgozunk, esetleg a gyerekek is otthon vannak, azonban nem várhatjuk a sötétben, hogy lehűljön odakint a levegő. Ilyenkor válik szinte elengedhetetlenné egy jó klíma. Nem mindegy azonban, milyen készüléket választunk és azt hová szereljük be. Ehhez nyújtunk most egy kis segítséget!

Klíma: mi alapján válasszunk készüléket?

Igényeinknek, vagy a lakás felosztásának, méretének megfelelően dönthetünk mobilklíma, vagy split klíma vásárlása mellett. A mobilklíma kompaktsága és mozgathatósága miatt olyan lakásokba ideális, ahol nehézséget okozhat a hagyományos, kültéri egységgel rendelkező légkondicionáló beszerelése. Akkor is jó választás lehet, ha albérletben lakunk, hiszen hordozható és kisebb befektetést igényel, mint a hagyományos klímaberendezések. Érdemes figyelembe venni azonban, hogy ezek általában zajosabbak, mint falra szerelhető társaik és jelentős teljesítménybeli eltérések is megfigyelhetők közöttük.

Teljesítmény

Ha saját lakásunkba keresünk klímát és megoldható a kültéri és beltéri egység felszerelése, érdemes a split klíma vásárlása mellett dönteni. A légkondicionáló kiválasztásakor az energiaosztály mellett a teljesítmény is fontos szempont. A gépek többsége 2,5-3,5 kW közötti, ami egy 35-45 négyzetméter közötti helyiség lehűtésére tökéletesen megfelel. Efölött az 5 kW és 7 kW teljesítményű masinák tehetnek jó szolgálatot.

A légkondicionáló kiválasztásában akár szakember segítségét is kérhetjük, hiszen ő a különböző klímaberendezéseket is ismeri, így olyat ajánlhat, ami tökéletesen megfelel az igényeinknek.

Energiafelhasználás

Attól függően, mennyit használjuk a klímát, az energiaosztályára is érdemes odafigyelni. A modern készülékek már jelentősen kevesebb energiát használnak, mint a régebbiek, így a tévhittel ellentétben nem fognak csődbe vinni. “A” kategóriájúnál nem igen találni rosszabbat a piacon, ami átlagos felhasználásra a legtöbb otthonba megfelelő. Ezek ár-érték arányban is jól teljesítenek. Ha fontos az energiafelhasználás, esetleg a hűtés mellett a téli fűtés megtámogatására is szeretnénk használni azonban szintén kikérhetjük a szakember véleményét. 

Zajszint

Ha olyan helyen lakunk, ahol vékonyak a falak és szeretnénk megőrizni a jó viszonyt a szomszédainkkal, akkor bizony érdemes a zajszintre is odafigyelni. Ez többnyire a mobilklímák esetében szokott gondot okozni. A modern inverteres split klímák működése igen csendes, de sok múlik a beszerelésükön is.

A zajszintet a készülék technikai paraméterei között találhatjuk meg. Egy átlagos klíma maximális zajszintje 40-50 dB között alakul, így működésük alig hallható. Az otthoni zajszint beszélgetés nélkül a legtöbb lakásban is 50dB körül mozog, tehát a klíma nem fogja zavarni a napjainkat.

Hová kerüljön a klíma?

Ez a kérdés a kültéri és beltéri egységgel rendelkező klímák esetében érdekes. A klíma elhelyezésekor figyelembe kell venni a kültéri egység helyét. Mivel a készüléknek friss levegőre van szüksége, amit lehűtve áramoltathat be a lakásba, így érdemes jól szellőző helyet választani neki. Ne tegyük például padlásra, vagy zárt erkélyre sem, itt ugyanis könnyen túlmelegedhet.

Fontos, hogy a kültéri egység a szerelő számára könnyen elérhető legyen. Ez nemcsak a felszerelés, hanem az éves rendszeres tisztítás során is elengedhetetlen.

Mivel a beltéri egység egy cső segítségével csatlakozik a kültérihez, a legtöbb lakásban igyekeznek közel elhelyezni a kettőt egymáshoz. Álmennyezet segítségével azonban a lakás bármelyik pontján beszerelhető és látható csövek nélkül elhelyezhető a beltéri egység. Érdemes neki olyan helyet választani, ami a lehető legnagyobb szabad felület irányába néz. Ne legyen előtte bútor, növény, vagy fal, amibe beleütközhet a kiáramló levegő, ez ugyanis rontja a teljesítményét!

A beltéri egységet megfelelő falra helyezve egyszerre akár két helyiséget is lehűthetünk. Ez különösen hasznos a társasházi lakások esetében, ahol meg van szabva, lakásonként hány készülék szerelhető be. A legelterjedtebb a nappalik hűtése, hiszen gyakran itt tartózkodik a család nagy része, illetve dolgozószoba híján home office-ként is szolgál sok családban.

A pihentető alváshoz a 20-22 fok közötti hőmérséklet az ideális, így hálószobákban is jó szolgálatot tehet egy légkondicionáló. Ha sok időt töltünk a konyhában, vagy annak szellőzése nem a legjobb, oda is érdemes lehet beszereltetni egy klímát. A nyári hőségben így nem lesz kínzás többé a főzés sem.

Megnézem a klímákat!