Ha úgy döntünk, hogy nem szenvedünk tovább a kánikulától, és veszünk egy klímát, akkor nehéz fába vágjuk a fejszénket. Szinte mindenkinek a legfőbb szempont vásárláskor, hogy legyen olcsó a klíma. No, de mi a drága? És mi az olcsó klíma? Szezonban minden nagyobb áruház szórólapján, akciós újságjának címlapján ott egy helyes klíma fotója, és rajta hatalmas számokkal az akciós ár. Ez többnyire igen kecsegtető, és sokan pattannak kocsiba, hogy azon nyomban megvegyék azt a rendkívül vonzó árú klímát. Ilyenkor szokott jönni a hideg zuhany, hogy az már éppen elfogyott (de általában van helyette másik, kb. kétszer annyiért), vagy pedig a helyszínen szembesülünk a szomorú ténnyel, hogy az a klíma valóban annyira olcsó, mint ami rá van írva, de nincs hozzá semmilyen szerelék. Ráadásul be kell szereltetni, és amúgy is elég alacsony energiaosztályba sorolható. Tehát, így lesz nekünk az akciós, olcsó klíma sokkal drágább, mintha egy közép árkategóriás klímát vettünk volna egy szakáruházban. Nagyon sokan estek már ebbe a hibába, ha teheti, Ön kerülje el! Mert az akciós klímához nem járó szerelék bizony külön megvéve (már ha lehet valahol kapni) jól megemeli a klíma árát, és még be is kell szereltetni. Ha túl vagyunk rajta, és mérleget vonunk, akkor jól látható, hogy becsapódtunk, még ha nem is ismerjük el magunknak sem. Azonban a fekete leves a havi villanyszámlával együtt fog érkezni: egy alacsony energia osztályba tartozó klíma komoly összegekkel képes megemelni a havi számlát. Így tehát ne csábuljunk el egy-egy akciós újságnak, egy-egy felénk szépen mosolygó vételárnak, hanem minden esetben konzultáljunk szakemberrel, és az ő véleménye alapján döntsünk ebben a cseppet sem mellékes kérdésben. Higgyen e sorok írójának! Ő csak tudja! Pontosan így járt néhány évvel ezelőtt.

Az elmúlt évtizedekben – kevés kivételtől eltekintve – egyre forróbbak, s egyre hosszabbak a nyarak. Többnyire hirtelen köszönt be a kánikula, sokszor már tavasz végén, s akkor döbbenünk rá, hogy ezt már nem lehet klíma nélkül kibírni. Időben szólunk: idén is lesz nyár, idén is lesz kánikula, idén is mérgelődni fogunk, ha nem gondolkodunk időben. Még nincs késő, ha eddig minden évben megfogadta a kánikula beköszöntével, hogy klímát szereltet otthonába, akkor idén időben érkezik a segítség. Felmerült már önben a kérdés: Milyen klímát vegyek? Mi most megmondjuk! Az első és legfontosabb szempont, hogy kiszámoljuk a hűtőteljesítményt! Ne kísérletezzen vele, bízza szakemberre, a helytelen számolás sok kánikulai napját keserítheti meg. A szükséges teljesítményt a helyiség mérete és más tényezők ismeretében állapítja meg a szakember. A megfelelő teljesítmény nem csak a helyiség, hanem az üvegfelületek méretétől is függ, valamint a szigetelés minőségétől, és az épület fekvésétől is. Ha a klíma teljesítményét alulméretezzük, a berendezés nem fogja jól lehűteni az adott teret, és az áramfogyasztás is megemelkedik a folyamatos üzemmód miatt. Ugyanezért a klíma is hamarabb tönkre fog menni. Ha adódott a kérdés, hogy milyen klímát vegyen, akkor második szempont az árkategória. Az olcsó klímáktól a luxus kivitelig mindenféle berendezés kapható ma már, mindenki a saját pénztárcájának megfelelően tud válogatni. Az olcsó klíma nem feltétlenül jelent rossz minőséget, csak esetleg kevesebb funkcióval rendelkezik. Harmadik szempont, az energiatakarékosság: nem mindegy mennyit fogyaszt a választott klíma. Hasonlóan más háztartási gépekhez, célszerű A energiaosztályba sorolt klímaberendezést vásárolni!

Hazánkban az 1950-es évek óta foglalkoznak klímatechnikával, az első magyar klímaberendezés megtervezése, gyártása a 60-as években történt, Fónay Tibor mérnök nevéhez fűződik. A klíma elterjedése a rendszerváltás után kezdődött, eleinte az éttermek, mozik lettek klimatizálva, majd az évek múlásával egyre több magánlakásban is megjelent a klímaberendezés, ma pedig már alig van olyan gépkocsi is, melyben ne lenne légkondi.

A klímák gyakorlatilag 3 csoportba sorolhatóak:

  1. ablak klímák – a legolcsóbb berendezések, ugyanakkor hangosak, nem esztétikusak, az ablak használatát korlátozzák.
  2. mobil klímák – legnagyobb előnyük, hogy nincsenek helyhez kötve, viszont az első beüzemelés komoly előkészületeket igényel, illetve problémás a meleg levegő kivezetése.
  3. split klímák - a legnépszerűbb klímaberendezések, a beltéri egység kicsi és hangtalan, a kültéri egység a házfalon kívül kerül felszerelésre.

Klíma vásárláskor a beszerzési áron kívül fontos odafigyelnünk a készülék energiafogyasztására. A legtakarékosabb klímaberendezések is elfogyasztanak 1-2 KW-ot óránként. Nem árt vásárlás előtt egy villanyszerelővel is beszélni, hogy a lakásunk villamoshálózata elbírja-e a teljesítménynövekedést. Illetve a családi kassza elbírja-e a minimum 10-30 ezer, – de olykor még több – szezonális plusz áramköltséget. A klímaberendezés felszerelése előtt gondoljuk át alaposan, hogy hova is tegyük azt. Kalkuláljunk azzal, hogy egy átlagos klíma zajszintje 50 decibel. Ebből adódóan hálószobába, gyerekszobába nemigen ajánlott, a nappaliban nem okoz gondot ez a zajszint. Fontos, hogy az adott helyiség és a nyílászárók méretéhez viszonyított hatásfokú klímaberendezést vásároljunk, hogy elkerüljük a költségnövekedéssel járó alulhűtést.

Könnyű dolgunk van ma már, ha egy bizonyos dologgal kapcsolatban mások véleményére vagyunk kíváncsiak. Csak beütjük a megfelelő kulcsszavakat az internetes keresők valamelyikébe, s máris olvashatjuk, ami érdekel bennünket. A klímákról általában elmondható, de fokozottan igaz: megoszlanak a mobilklíma vélemények. Van, aki esküszik rá, és van, aki soha nem venne ilyen berendezést. A véleményezők szerint a mobil klíma túl hangos, a gégecsővel történő meleg levegő elvezetés nem sokat ér, tekintettel arra, hogy a cső mellett visszaáramlik a meleg levegő, valamint nem tartják energiatakarékos megoldásnak a mobil légkondit. Szemben a mobilklímát ellenzőkkel, vannak olyanok (igaz lényegesen kevesebben), akik pozitív mobilklíma véleményt fogalmaznak meg. Szerintük kifejezetten jó dolog, hogy a házon belül bármelyik helyiségbe átvihető a mobilklíma, és az igényekhez igazítható a hűtés helyét illetően. Az is tény, hogy a pozitív tapasztalatokat olyanok írták, akik nem gégecsöves mobil klímát használnak, hanem kihelyezhető kültéri egységgel bírót. A vélemények alapján ez a jobb konstrukció: halkabb, a meleget tökéletesen kivezeti, s nem áramlik be helyette újabb meleg levegő kintről. A split klímákkal összehasonlítva még mindig a mobilklímákat tartják gazdaságtalanabbnak fogyasztás tekintetében, ugyanakkor a mobil klíma beszerzési ára lényegesen alacsonyabb a split klíma, de még az ablak klíma áránál is. További pozitív mobil klíma vélemények olvashatóak a tekintetben, hogy az üzembe helyezési idő a mobilklíma esetén minimális a más klímákkal szemben. Nem kell a szerelőre várni, ami különösen hirtelen jött kánikula esetén, akár több hét is lehet. Valamint nem kerül plusz pénzbe a légkondicionáló beszerelése. Ki-ki maga döntse el, hogy a fenti információhalmazból mit tud magáévá tenni.

Megelégelte, hogy otthonába lépve is tikkasztó forróság fogadja nyaranta? Elfelejtené végre e hőséget és az általa okozott rossz közérzetet? A manuális klíma segítségével ezt elérhető áron teheti meg. A berendezés minden korábbinál nagyobb népszerűségnek örvend, egyszerű használhatóságának köszönhetően pedig gyorsan beállítható a kívánt hőfok. A manapság gyártott manuális klíma típusok már energiatakarékos kivitelezéssel kerülnek a piacra, így a villanyszámlák biztosan nem lesznek megfizethetetlenek. Az energiatakarékos klímák akár harminc-negyven százalékkal kevesebb energiát használnak fel, mint korábbi társaik. Természetesen nem elhanyagolható szempont a választásnál az árak mellett az sem, hogy milyen márkát választunk. A szakemberek azt javasolják, hogy manuális klíma kapcsán is érdemes az ismert, már bizonyított márkák mellett letenni a voksot. Nem csak a hosszú élettartam érdekében ajánlott ez, hanem az esetleges meghibásodások javítása kapcsán is. Amikor a kellemes belső mikroklímát biztosító légkondikról van szó, akkor rendkívül fontos, hogy a nyári melegben mindig rendelkezésünkre álljanak azok, méghozzá kifogástalan állapotban. Ha ismert márkát választ, a szervizeléshez szükséges alkatrészek is könnyen beszerezhetőek, ezáltal a javítás gyors és zökkenőmentes. Manuális klíma beszerzés alkalmával ne feledkezzen meg arról sem, hogy mind a beszerelést, mind a rendszeres karbantartást és tisztítást érdemes szakemberre bízni, aki a megfelelő tapasztalattal és felszereléssel végzi el a feladatot.

A tikkasztó nyári melegben nehezen elképzelhető a kellemes belső mikroklíma anélkül, hogy ne állna rendelkezésünkre klímaberendezés. Legyen szó otthonokról vagy irodákról, ma már nem hiányozhat egyetlen ingatlanból sem a berendezés. Mielőtt azonban azt gondolná, hogy elegendő a beszerzés, és utána nem igényel semmilyen odafigyelést a készülék, érdemes tudnia, hogy a klíma karbantartás legalább olyan fontos, mint a megbízható márka választása. Miért is javasolt rendszeresen odafigyelni a klíma karbantartás teendőire? Ha egészségesen szeretnénk használni készülékünket, valamint elkerülnénk a magas villanyszámlákat, akkor nem mehetünk el a téma mellett. A berendezés kintről rengeteg baktériumot, port szív magába, amelyeket valahogy meg kell szűrnie a rendszernek. Ellenkező esetében allergiás megbetegedések és felső-légúti problémák megjelenését kockáztatnánk. Ehhez kiváló minőségű szűrők állnak ma már rendelkezésünkre, ám a lerakódott szennyeződéseket időről-időre el kell távolítani. A speciális vegyszerrel történő fertőtlenítés szintén kiemelt jelentőséggel bír klíma karbantartás során, sőt, a gáztöltetet is rendszeresen ellenőrizni kell, ellenkező esetben a klíma hatásfoka csökken, és nagyobb energiaráfordítás mellett sem érhető el az optimális hűtés. A klíma karbantartás feladatait minden esetben bízza szakemberre, aki a megfelelő tapasztalat és hozzáértés birtokában nagy gyakorlattal végzi el ezeket a teendőket! Előzze meg odafigyeléssel a baktériumok, penészgombák elszaporodását, és az általuk jelentett egészségügyi kockázatot!

Ha meghoztuk a döntést, és biztosak vagyunk benne, akkor már csak ki kell választani a megfelelő modellt a mobil klímák közül. Igaz, nincs egyszerű feladatunk, mert akár az üzletekben, akár a webshopokban rengeteg mobil klíma eladó (új és használt egyaránt). Először is azt kell eldöntenünk, hogy gégecsővel rendelkező mobil klímát szeretnénk-e, vagy kihelyezhető kültéri egységgel rendelkező darabot vennénk. Az előbbinél hátrány az, hogy kisebb a hatásfoka, mivel a gégecsövet majdnem lehetetlen úgy kivezetni, hogy a meleg levegőt maradéktalanul kijuttassa a szabadba (illetve ne áramoljon vissza). Az utóbbi lényegesen nagyobb hatásfokkal bír, szinte azonos hatásfokú, mint egy split klíma. A mobil klímát olyan helyiségekbe ajánljuk, ahol más légkondicionáló berendezés nem szerelhető fel, esetleg tetőtéri lakásokba, irodákba, nyaralókba alkalmas. Nagy előnye, hogy könnyen áthelyezhető más helyiségbe, és a megvásárlás után azonnal üzembe helyezhető, nem kell külön szakember a beüzemeléséhez. Hátránya, hogy némileg zajos működés közben, illetve a gégecsöves megoldás sajnos nem tökéletes, ez a típusú mobil klíma nem hűti le olyan jól a helyiséget, mint fix társai. Ennek ellenére igen nagy népszerűségnek örvend, és ezért van olyan sok mobil klíma eladó. Ha spórolni szeretnénk, akkor jóval szezon előtt vagy szezon után érdemes megvenni a kiszemelt készüléket, esetleg akcióban. Nyáron, a nagy melegben biztosan mindenhol csak teljes áron kapható légkondicionáló berendezés. Ha spórolni akarunk az áramszámlán, akkor A energia osztályba tartozó klímát vegyünk, és a lakás nagysága, valamint egyéb tényezők segítségével számíttassuk ki, hogy milyen hatásfokú berendezésre van szükség az adott helyiségben!

Egyre több lakásban, üzletben, irodában működik a kánikulában klímaberendezés. Bizonyára a klímatulajdonosok tudják, de nem lehet elégszer elmondani, hogy a klímatisztítás milyen fontos feladat. Működés közben a hőcserélőn ki-be áramló levegő, szennyeződéseket hordoz magával. Emiatt fontos, hogy évente egyszer, a klímaszezon előtt szakemberrel átnézessük, és kitisztíttassuk a berendezést. A beltéri egységben található szűrők felfogják a por és más légúti betegségeket okozó szennyeződések egy részét, de mégis rendszeresen tisztítani kell a szűrőket. A túlszennyezett szűrők terhelik a berendezést, ezáltal megnőhet a fogyasztása, és csökkenhet az élettartama. A karbantartás alkalmával fertőtleníteni kell a hőcserélő hűtőbordáit is. Vegyszerrel le kell fertőtleníteni a kondenzvíz tálcát is, mert elszaporodhatnak benne a baktériumok, gombák. Ám a karbantartás nem csupán takarításból áll, hanem a rendszer helyes működésének ellenőrzéséből is. A kültéri egységet is meg kell tisztítani. A fokozott tisztításnak és fertőtlenítésnek komoly egészségügyi okai is vannak. Kb. 3 évtizede fedeztek fel egy új baktériumot, amely a tüdőgyulladáshoz hasonló tüneteket produkál, és fő búvóhelye az elhanyagolt klímaberendezésekben és csaptelepekben van. Leginkább az idősekre, a dohányzókra, és a tüdőbetegekre, legyengült immunrendszerűekre jelent veszélyt. Tünetei: magas láz, izomfájdalom, száraz köhögés, nehézlégzés hasmenés, tudatzavar. A baktériumok a beporlasztott vízben is szaporodnak, megfertőzve egyben a levegőt is. A klímatisztítás fontossága az allergiában szenvedőknek is fontos, mert a klímaberendezés által megkevert levegő ront az allergiás betegek állapotán.

Talán nem túlzás azt állítani, hogy klímára ma már mindenütt szükség van. Nagyon sok társasházi lakás, lakópark épül úgy, hogy a légkondicionálás ugyanolyan alapfelszerelése a lakásoknak, mint a fűtésrendszer. Akiknek pedig még nincs klímaberendezésük, azoknak is nagy eséllyel rövid időn belül lesz. Klímát vehetünk minden műszaki boltban, ez esetben nekünk kell gondoskodni a beszerelésről. Célszerűbb azonban szaküzletben vásárolni, akik rögtön be is szerelik nekünk a berendezést. Ha mégis nekünk kell megoldani a klímaszerelést, mindenképpen bízzuk szakemberre ezt a feladatot! Ha beütjük az internetes keresőbe, hogy „klímaszerelés Budapest”, számtalan találatot dob a gép. A klimatizálás elterjedésével ugrásszerűen megnőtt a klímaszerelők száma is. Nem könnyű feladat megtalálni a legjobb szakembert, nem mindegy, hogy kire bízzuk ezt a cseppet sem egyszerű feladatot. Szerencsés, ha az ismeretségi körünkből valaki tud ajánlani egy megbízható szerelőt, mivel a feladat összetett: Először is mielőtt megvásárolnánk a klímát, érdemes vele megbeszélni, hogy milyen típusú berendezést érdemes venni. A legjobb tanácsot akkor tudja adni, ha személyesen felméri, hogy pontosan milyen, mekkora helyiségbe kerül a klíma, mekkora üvegfelület található az adott térben, stb. A klímaszerelés lényege, hogy a benti meleg levegőt kivezessük a falon kívülre. Ezért a beltéri és kültéri egységet rézcsővel kötik össze, amin keresztül áramlik a hűtőközeg. A klímaszereléssel nem ér véget a szakemberrel való együttműködés: Évente legalább egyszer át kell vizsgálni, és ki kell tisztítani a klímaberendezést. Ha még nincs klímaszerelője: www.fujitsuklima.hu! Klímaszerelés Budapesten, korrekt feltételekkel!

Ha klímát szeretnénk a lakásunkba, többféle megoldás közül választhatunk. Létezik az ablak klíma, split klíma és a mobil klíma. Ez utóbbi nagy előnye, hogy nincs szükség fix helyre hozzá, használhatjuk hol az egyik, hol a másik helyiségben. Ezen kívül azt is megtehetjük, hogy például nyaraláskor magunkkal visszük. Ez egy igen komoly előny a fix klímákkal szemben. Sajnos éppen az előnye a hátránya is egyben: Minden alkalommal meg kell oldanunk a meleg levegőt elszállító cső kivezetését. Ez történhet a résnyire nyitott ablakon át, vagy szellőzőnyíláson keresztül, ami némileg megnehezíti a mobilklímák alkalmazását. Azonban ma már létezik olyan mobil klíma is, melynek nem gégecsöves kivezetője van, hanem kirakható kültéri egységgel rendelkezik. Megfelelő mérlegelés után tudja ki-ki maga eldönteni, hogy melyik klíma típus mellett teszi le a voksát. Ha a mobilklímát tartjuk számunkra a legmegfelelőbbnek, akkor jöhetnek a mobil klíma árak: pár kattintás és tájékozódni tudunk az interneten. Láthatjuk, hogy az árak szórtak: 66 ezer és 240 ezer HUF között mozognak. De létezik ipari mobil klíma 1,7 M HUF – 2,7 M HUF áron. A mobil klíma árak így önmagukban nem mondanak semmit, mindenképpen ár-érték arányban kell nézni őket. Figyelembe kell venni összehasonlításkor a teljesítményt, zajszintet, hűtőkapacitást, egyéb kényelmi funkciók meglétét. A mobil klíma árán felül az üzemeltetési költséget is vegyük figyelembe, mivel ez is jelentősen eltérő lehet! Célszerű A energia osztályba tartozó berendezést venni. Figyeljünk arra is, hogy a klíma adottságai alapján megfelel-e az adott helyiségbe, nehogy alulhűtsön, mert ez esetben is jelentősen megnőhet az áramfogyasztás, plusz költségbe verve ezzel minket.

Az elmúlt évek nyarain tapasztalt hőmérsékletek egyértelműen alátámasztják, hogy ma már szinte lehetetlen klíma használata nélkül meglenni a nagyvárosokban. A betondzsungelekben egyébként is sokkal magasabb hőmérséklet tapasztalható, mint vidéken, ahol nagy a zöld területek mérete. A klíma Budapest városában valóban nélkülözhetetlen a meleg hónapokban. Sokszor már májusban nyári forrósággal számolhatunk, a júniustól augusztus végéig rendszerint többször elrendelt hőségriadó idején pedig igencsak nehezen menne a munka, ha nem állna rendelkezésre légkondi. A meleg rendkívüli módon megviseli az emberi szervezetet, s ha a hőmérő higanyszála harminc fok fölé emelkedik, a koncentrálás is sokkal nehezebben megy. Legyen szó kereskedelmi egységekről, vagy irodákról, a klíma Budapest városában nem hiányozhat egyetlen munkahelyről sem. Sokszor éppen elég megterhelő, míg eljutunk a munka helyszínére, hiszen a tömegközlekedési eszközökön, vagy a dugóban állva bizony a meleg kiszívja összes energiánkat. ilyenkor, ha belegondolunk, hogy még a munkanap előttünk áll, teljesíteni kell, akkor valójában semmi másra nem vágyunk, mint arra, hogy legalább kellemes hőmérséklet fogadjon bennünket az irodába belépve. A klíma Budapest területén bárhová beszerelhető, ám amiről nem feledkezhet meg, az a rendszeres karbantartás, tisztítás és fertőtlenítés. Hívjon a feladatra szakembereket, akik gyorsan és hatékonyan végzik el ezeket a teendőket! Hűsöljön a nagyvárosban, és felejtse el a tikkasztó forróság nyomasztó hatásait!

Mint minden szolgáltatás, a klímaszerelés ára is igencsak széles skálán mozog, így nem árt tájékozódni több helyen is, hogy hol járunk jobban anyagilag. Persze nem mindig a legolcsóbb megoldás a legjobb, ezért érdeklődjünk ár-érték arányban is. A klímaszerelés árának tekintetében többféle lehetőség is van. Vannak olyan klíma szaküzletek, akik ingyen szerelik be az általuk forgalmazott klímát, nyilvánvalóan beépítve a szolgáltatást a berendezés árába. Van, amelyik üzletek extra olcsón adják a klímát, viszont nem adják mellé az alapfelszereltséget sem, azt külön meg kell venni. Így tehát, ha klímavásárlás előtt állunk, járjuk alaposan körül a témát: mit kapunk a pénzünkért. Ugyanezt tegyük, ha a klímaszerelés ára után érdeklődünk. Mindenről informálódjunk részletesen, mielőtt nekilátunk ennek a beruházásnak, nehogy a munka kellős közepén érjen minket a meglepetés. A munka összetett, először is fel kell mérni a helyszínen az igényt, ki kell számolni, hogy mekkora hatásfokú klíma szükséges, majd jöhet a beszerelés. Mivel a kül- és a beltéri egységeket cső köti össze, ehhez falat kell bontani. Felszerelésre kerül a kültéri egységet tartó konzol, illetve a beltéri egységet tartó alaplemez. Ha mindkét egység fel van szerelve, és a csövek is a helyükön vannak, akkor következik a csövek és kábelek összekötése, a gép, és a csőrendszer vákuumozása, hűtőközeggel való feltöltésére. Végül a szakember elektromosan is összeköti a készülék egységeit, beköti a hálózati vezetékeket, majd a klíma elindítható. A bontott falat is helyre kell állítani. Láthatjuk, hogy tetemes munka, így természetesen a klímaszerelés ára nem elhanyagolható. Viszont ha kiadunk érte nem kevés pénzt, válasszuk ki a legjobb szakembert, hogy a klímaberendezésünket sokáig élvezhessük.